Ministerstvo se omluvilo bývalé šéfce představenstva zlínské nemocnice za stíhání. Dostane odškodné 30 tisíc

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo bývalé předsedkyni představenstva Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně Daně Barnášové za její nezákonné trestní stíhání. V roce 2019 ji okresní soud pravomocně zprostil obžaloby ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Barnášové hrozilo až osmileté vězení, vinu odmítala.

Dvaašedesátiletá Barnášová ve středu řekla, že tímto pro ni kauza, která souvisela se zakázkou na modernizaci magnetické rezonance, skončila. „Považuji to za uzavřené. Vnímám to velmi pozitivně jako dobrou zprávu o stavu české justice,“ uvedla k rozhodnutí ministerstva spravedlnosti.

Za vzniklou nemajetkovou újmu, která byla způsobena nezákonným trestním stíháním, dostane Barnášová třicet tisíc korun, požadovala až půl milionu. „Při zohlednění všech okolností případu pokládáme přiznanou částku za přiměřenou, zákonem aprobovanou formu satisfakce,“ uvedl ve stanovisku ministerstva ředitel odboru odškodňování Jakub Severa. Ministerstvo dále Barnášové přiznalo také náhradu nákladů obhajoby přesahující 73 tisíc korun.

Modernizace magnetické rezonance

Případ se týkal zakázky na modernizaci magnetické rezonance v KNTB za více než 25 milionů korun. Obžaloba tvrdila, že Barnášová v souvislosti s modernizací přístroje zmanipulovala rozhodování statutárního orgánu společnosti a rozhodování o veřejné zakázce, aby ji získala společnost Philips ČR, která přístroj původně dodala. Rozhodnutí o modernizaci přijalo představenstvo nemocnice.

Trestní stíhání Barnášové bylo zahájeno v říjnu 2017, v dubnu následujícího roku byla podána obžaloba. V červnu 2019 zlínský okresní soud Barnášovou obžaloby zprostil. Podle soudce Pavla Dvorského o modernizaci magnetické rezonance rozhodl kolektivní statutární orgán nemocnice a z líčení nevyplynulo, že obžalovaná jednala svévolně. Uvedl, že nebylo zjištěno, že se stal skutek, který se obžalované vytýkal, nebyl proveden ani přímý důkaz.