Začala stavba prvních dvou budov podle návrhu studia Zahy Hadidové u Masarykova nádraží

První dva domy začaly vznikat v prostoru zrušených odstavných kolejí v severní části pražského Masarykova nádraží. Podle investiční skupiny Penta, která chce nevyužívané prostory v okolí železniční stanice zastavět podle návrhu studia architektky Zahy Hadidové, by měly být hotové včetně úprav veřejného prostoru do poloviny roku 2023.

„Po nedávných zabezpečovacích pracích na stěnách jámy po archeologickém průzkumu začínáme se zakládáním dvou budov navržených architektkou Zahou Hadidovou. Jindy by stavba trvala nejdéle 18 měsíců, v tomto projektu to bude výrazně přes dva roky. Budovy mají složitou nosnou konstrukci, tvarově velmi komplikované je i jejich opláštění,“ uvedl výkonný ředitel Penta Real Estate Petr Palička.

Do konce roku ale již bude patrné, jak budou nové budovy u Masarykova nádraží vypadat – vzniknou železobetonové skelety.

Součástí nové výstavby bude i rekonstrukce ulice Na Florenci. Bude širší, na druhé straně zanikne parkoviště u Masarykova nádraží. Podle Paličky je nahradí „malé náměstí s moderními vstupy do metra, novým mobiliářem a zelenými relaxačními zónami“. Celkové náklady dosáhnou 2,5 miliardy korun.

Zástavbou severní části Masarykova nádraží ale úpravy oblasti neskončí. Penta chce stavět i v jeho jižní části. U křižovatky Hybernské a Opletalovy ulice postaví hotel, firma již získala stavební povolení, na jaře začne archeologický průzkum.

Do úprav brownfieldu v okolí Masarykova nádraží chce Penta investovat zhruba deset miliard korun. V březnu začne soutěž, ze které vzejde studie jako podklad pro další změny územního plánu, které se týkají karlínské části brownfieldu a také úzkého pásu podél magistrály.

Kritika

Zástavba okolí Masarykova nádraží není ale přijímána bezvýhradně. Plány Penty se nelíbí opozici v Praze 1, která upozorňuje, že nesplňují Zásady územního rozvoje. Vadí jí také, že soutěž na rozvoj území nevypsalo město, ale přenechalo tento krok developerovi. Důsledkem je mimo jiné měřítko projektu, které vybočuje z okolní zástavby, a narušuje tak jeho ráz, říká pirátský zastupitel Tomáš Vích.

Výhrady má i Český národní komitét Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS), Národní památkový ústav a Klub za starou Prahu.

Opozice v Praze 1 požadovala, aby se magistrát odvolal proti územnímu rozhodnutí ke stavbě, což se však nestalo. Magistrát se pouze podle vyjádření vedení města s Pentou dohodl, že v druhé části projektu, která je plánována směrem na Florenc, bude minimálně 40 procent bytů.