Bakterie ze Sahary by podle vědců z Mendelovy univerzity mohla pomoci proti nemocem vinné révy

Vědci z Mendelovy univerzity testují speciální bakterie z africké pouště, které dokážou produkovat velké množství antibiotik. Ta by mohla účinkovat proti onemocněním révy vinné, jako je například Petriho choroba nebo takzvaná ESCA. Jejich následky stojí vinohradníky ročně 150 milionů korun. To ještě umocňují období sucha.

Zatímco příroda ještě spí, uvnitř Mendelea v Lednici se vinná réva zelená a vrcholí výzkum přípravku proti jejím zákeřným nemocem. Pomoci má pouštní bakterie. „Na základě našich průzkumů je nejčastějším patogenem, který jsme ve vinohradech detekovali, houba femoniela. Zjistili jsme, že kmen bakterie skutečně svými vlastnostmi významně potlačuje růst patogenních hub,“ řekl vedoucí laboratoře Mendeleum Ústavu genetiky Zahradnické fakulty MENDELU Aleš Eichmeier.

Půdní bakterie z alžírské části Sahary do Lednice přivezla alžírská vědkyně. Vědci z ústavu genetiky Zahradnické fakulty nejprve zkoumali, zda pouštní bakterie, která produkuje velké množství antibiotik, potlačí růst patogenních hub. Právě tyto houby choroby révy způsobují, u propuknutí choroby ESCA může podle vědců stát až 130 druhů hub, které nemoc vyvolají

„Když se réva vysazuje, musí se sazenice na 24 hodin ponořit do vody, aby ji absorbovaly a adaptovaly se v polních podmínkách. My jsme vodu obohatili o určitou koncentraci bakterií a sazenice daleko lépe prospívaly, jsou silnější, mají větší kořenový systém i mohutnější nadzemní část,“ popsal princip ochrany Aleš Eichmeier.

Vždy záleží na odrůdě, například u Frankovky se poškození těmito chorobami až tak neprojevuje. U Pálavy je napadení často fatální. Ivo Bukovský už vyzkoušel, co mohl. Rostliny mu na vinohradu chřadnou nebo umírají. Co praporek, to jiný rok. „Houby se dostanou do nového dřeva přes staré dřevo, přes hluboké rány. Stačí teplota, když začne réva rašit,“ popsal.

Podle vinohradníka by byl nový prostředek, na kterém pracují vědci, záchranou. „Je to dost závažná nemoc, a když jsem se díval na záznamy, graduje,“ řekl.

Mendelova univerzita už jedná s firmou z Jihoafrické republiky, která by objev ráda uvedla na trh. Českým vinohradům by mohl pomoci zhruba za tři roky.