Za incidentem na přejezdu u Litoměřic stojí pracovník Správy železnic. Chybu chtěl utajit

Události ČT: Pracovník SŽ chtěl zatajit chybu při práci na železnici (zdroj: ČT24)

Správa železnic (SŽ) uzavřela vyšetřování loňského incidentu na železničním přejezdu na Litoměřicku. V říjnu tam v plné rychlosti projel vlak, i když byly závory nahoře, naštěstí v tu chvíli přejezdem neprojíždělo žádné auto. SŽ uvedla, že příčinou byla lidská chyba, pracovník železnic se k pochybení přiznal. Podle informací ČT měl špatně zapojit zabezpečovací zařízení a chybu chtěl údajně utajit.

Na přejezdu v Olešku na Litoměřicku na začátku října došlo k tomu, že při průjezdu vlaku zůstaly závory nahoře a nesvítila ani výstražná světla. Lokomotiva místem projela rychlostí 160 kilometrů v hodině. V tu chvíli se naštěstí k přejezdu neblížilo žádné auto. 

„Lokomotiva skutečně přejela přes přejezd, aniž by přejezd zaznamenal, že tam ta lokomotiva jede,“ potvrdil incident vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Nejde přitom o silnici, která by byla málo využívaná. Podle redaktora ČT Jana Beránka se u přejezdu za dobu, kdy byly závory stažené, sešla čtyři auta.  

Události na železničním přejezdu nahlásil překvapený strojvedoucí. V tu chvíli se rozjelo nezvykle složité vyšetřování a ověřování. Od přejezdů se totiž čeká stoprocentní spolehlivost.

SŽ: Šlo o chybu technika

Případ vyšetřovala interní inspekce Správy železnic, která nakonec uvedla, že šlo o hrubou chybu technika, který přejezd opravoval. Údajně se snažil chybu zatajit. „Příčinou bylo pochybení zaměstnance SŽ, který nezajistil bezpečnost drážní dopravy v rozsahu své odborné způsobilosti. K pochybení se doznal s časovým odstupem dvou měsíců, následně jsme postupovali v souladu se Zákoníkem práce a interními předpisy,“ napsala ČT mluvčí SŽ Nela Friebová. 

Správa železnic opakuje, že šlo o selhání lidského faktoru, nikoli o systémový nebo technický problém. Její tvrzení ale nelze ověřit, víc informací totiž neposkytla, dokonce ani výrobce zařízení. Událost zřejmě nebude pro technika znamenat vážnější problém, podle informací ČT s ním totiž SŽ pracovní poměr nerozvázala.