Vyšetřování otrávené Bečvy pokračuje. Znalec chce víc času na klíčový posudek

Policejní vyšetřování zářijové otravy řeky Bečvy pokračuje. Kriminalisté stále nemají klíčový posudek, na jeho vypracování potřebuje znalec více času. Zažádal proto o prodloužení lhůty potřebné k jeho vyhotovení, která skončila v neděli. Délku vyšetřování kritizuje mnoho politiků i veřejnost, ekologická katastrofa na Bečvě se stala 20. září.

K 20. prosinci jako možnému datu oznámení viníka se upínala pozornost médií, politiků, rybářů i veřejnosti. Policie ale už dříve oznámila, že znalec má z objektivních důvodů právo požádat o prodloužení lhůty ke zpracování posudku.

„Tak se v minulých dnech stalo a z toho vyplývá, že znalecké zkoumání dále probíhá. V rámci prověřování kriminalisté prováděli několik dalších úkonů trestního řízení, které jsou důležité pro dokazování, například vyšetřovací pokusy na řece nebo zajištění dalších vzorků, a je nutné i tyto podrobit znaleckému zkoumání,“ sdělila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Policie prověřuje také stále přibývající podněty od novinářů a veřejnosti, kterými se kriminalisté podle Javorkové musejí zabývat a nemohou je podcenit. „V tuto chvíli nelze odhadovat, kolik času bude vyžadovat znalec na zpracování výše uvedených materiálů. Zákon lhůtu na zpracování znaleckého posudku nestanoví, znalec ji obvykle stanoví sám podle rozsahu zpracovávaných údajů,“ uvedla Javorková.

Prodlužování vyšetřování zářijové otravy řeky Bečvy pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku je pro jednatele severomoravského územního svazu rybářů Rostislava Trybučka zklamáním. „Já jsem byl velkým optimistou, že toho 20. prosince nám po třech měsících sdělí, kdo to udělal. Věřil jsem tomu. Nechápu, co se ještě zkoumá dál. Jsem hrozně moc zklamaný. Jestli je to ale k dobru věci, že se opravdu ještě něco potřebuje doladit, tak by to bylo super,“ poznamenal.

Po zářijové otravě do Bečvy ve Valašském Meziříčí několikrát unikly i další látky, konkrétně nikl, dusitanový dusík a fosfor. Do konce roku vydali rybáři zákaz rybolovu od soutoku Vsetínské a Rožnovské Bečvy až po soutok Bečvy s Moravou. „Od Nového roku to bude až do odvolání revír chyť a pusť,“ řekl Trybuček.

Zklamaní jsou rybáři i ministr Brabec

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) je z posunu termínu znaleckého posudku ohledně havárie na Bečvě zklamaný. Od počátku prý věřil v rychlejší postup. „Vyšetřování je nepochybně složitější, než jsem původně očekával,“ napsal ve vyjádření Brabec.

Ohradil se také proti zmínce policie, která v tiskové zprávě opět upozornila, že Policie ČR na případ nikdy neuvalila informační embargo. Právě na něj Brabec v minulosti odkázal. Policie to však vzápětí popřela.

„Policejní opakování mantry o informačním embargu mi přijde nadbytečné, mlčenlivost ve vztahu k některým informacím má nejenom inspekce, ale i další subjekty, například vodoprávní úřad Valašské Meziříčí, což už potvrdil i starosta města,“ uvedl Brabec.

Ministr také dodal, že co bylo možné, bylo zveřejněno. Poté napsal, že byl s Výzkumným ústavem vodohospodářským dojednán monitoring kvality vody v Bečvě a chystá se i evidence všech výpustí do řeky. „Současně resort pracuje na změně zákona o vodách, kde chceme lépe definovat kompetence úřadů při řešení havárií a zásadně zvýšit pokutu za poškození vodního toku,“ uzavřel Brabec.

Podle policie není možné komentovat podrobnosti

Podle některých politiků, ekologických organizací i části veřejnosti provází kauzu nejasnosti, mlčení a mlžení úřadů. Petici za objasnění postupu úřadů podepsalo přes 16 tisíc lidí. Případ vyšetřují policisté z oddělení hospodářské kriminality ve Vsetíně.

„Jakkoli chápeme zájem veřejnosti o informace v této věci, je nezbytné znovu připomenout, že trestní řízení je ve fázi přípravného řízení neveřejné a není možné průběžně komentovat podrobnosti z probíhajícího šetření. Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství ve Vsetíně, s jehož dozorujícím státním zástupcem jsme v úzkém kontaktu a veškeré postupy s ním konzultujeme,“ doplnila mluvčí.

Deník Referendum před časem napsal, že se v den otravy Bečvy v chemičce Deza, která patří do holdingu Agrofert, stala havárie. Podle deníku se incident stal v kaustifikační jednotce, z níž unikla směs látek. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka následně řekl, že šlo o provozní událost, která neměla charakter havárie a z podstaty nemohla být příčinou otravy. Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO) v neděli řekl, že před pár dny se v Deze prověřovalo, zda se může materiál z kaustifikační jednotky dostat do Bečvy.

Zjistit zdroj mělo být podle ministra otázkou hodin

Ministr Brabec několik dní po havárii napsal, že najít zdroj ekologické katastrofy na Bečvě bude zřejmě otázkou hodin. Začátkem listopadu před poslanci svého výroku, že věří v odhalení viníka v řádu několika hodin, litoval. Ministr i policie už dřív označili za možný zdroj zářijového úniku kyanidů kanál vedoucí z továrního areálu v Rožnově pod Radhoštěm.

Kvůli otravě i dalším únikům škodlivin do Bečvy kontroluje Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) 15 firem včetně Dezy. Kontrolu v Deze a firmě Energoaqua, která provozuje čistírnu odpadních vod v Rožnově pod Radhoštěm, zahájil i krajský úřad.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Kyanidy do vody unikly 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

  • 20. září – Do řeky Bečvy unikla neznámá látka, na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje kvůli tomu uhynulo velké množství ryb.
  • Mezi podezřelými z úniku se ocitla chemička Deza ze svěřenského fondu založeného premiérem Andrejem Babišem (ANO). Její zástupci uvedli, že zcela jistě nejsou původcem úhynu ryb v Bečvě.
  • 25. září – Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) napsal, že najít zdroj ekologické katastrofy na Bečvě bude zřejmě otázkou hodin. Začátkem listopadu Brabec před poslanci svého vyjádření litoval.
  • 29. září – Sněmovna se hlasy poslanců ANO a ČSSD odmítla zabývat únikem škodlivin do Bečvy. Zařadit to jako zvláštní bod schůze požadovali občanští demokraté, Piráti a lidovci.
  • 1. října – Ministr Brabec uvedl, že podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) se znečištění do Bečvy možná dostalo z kanálu vedoucího do řeky z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Chemičku Deza vyloučila z možného podílu na havárii v Bečvě ČIŽP i policie, dodal.
  • 27. října – Do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince unikla neznámá látka. Na hladině se vytvořila pěna. Podle starosty Roberta Stržínka (ANO) se látka do Bečvy dostala ze stejného vyústění kanálu, jakým podle zjištění policie v září do řeky unikl kyanid. Výsledky rozborů vody prokázaly zvýšené množství niklu, analýza nepotvrdila ve vodě zvýšený obsah kyanidů.
  • 4. listopadu – Brabec poslancům odmítl říci nové informace k ekologické katastrofě na Bečvě. Podle něj by to mohlo mařit vyšetřování. Podobně se vyjádřil i ředitel ČIŽP Erik Geuss.
  • 10. listopadu – Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že znalecký posudek, odkud v září unikl jed do řeky Bečvy, má být hotov do 20. prosince.
  • 13. listopadu – Havárií na Bečvě se zabývali poslanci, debata ale nevedla k žádnému závěru. Opoziční poslanci poukazovali na to, že zářijový případ stále vzbuzuje mnoho otázek. Poslanců nakonec nebylo v jednacím sálu tolik, aby mohli hlasovat.
  • 16. listopadu – Mluvčí policejního prezidia uvedla, že policie neuvalila na kauzu otravy řeky Bečvy informační embargo.
  • 17. listopadu – Vsetínští kriminalisté dělali na řece vyšetřovací pokus, znovu se kvůli tomu vrátili za tři dny.
  • 24. listopadu – Do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince znovu unikla neznámá látka. Na hladině se opět vytvořila pěna.
  • 27. listopadu – Náměstkyně zlínského hejtmana Hana Ančincová (Piráti) a poslanec Petr Gazdík (STAN) nabídli 100 tisíc korun svědkovi, který pomůže odhalit viníka havárie na Bečvě.
  • 30. listopadu – Internetový Deník Referendum uvedl, že v den otravy řeky Bečvy se v chemičce Deza stala havárie. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka řekl, že 20. září se v Deze stala provozní událost, která neměla charakter havárie. Ze své podstaty nemohla být podle něj příčinou otravy ryb v Bečvě.
  • 1. prosince – Ministr Brabec uvedl, že nevidí důvod k rezignaci kvůli otravě Bečvy, k níž ho vyzvali Starostové a nezávislí (STAN). Existoval by pouze v případě, že by selhal on nebo jeho resort, řekl.
  • 2. prosince – Do Bečvy kanálem vedoucím z bývalého továrního areálu Tesla Rožnov opět unikla neznámá látka. Podle Brabce ČIŽP kontroluje kvůli únikům cizorodých látek 15 firem včetně valašskomeziříčské chemičky DEZA.
  • 9. prosince – ČIŽP uvedla, že výsledky rozborů vzorků vody z Bečvy ve Valašském Meziříčí splňovaly limity povolení k vypouštění odpadních vod. Podle valašskomeziříčské radnice rozbory vody, které nechal udělat zdejší vodoprávní úřad, prokázaly zvýšené množství fosforu.
  • 21. prosince – Policejní vyšetřování zářijové otravy Bečvy pokračuje. Kriminalisté stále nemají klíčový posudek, na jeho vypracování potřebuje znalec více času.