Vyškov začal opravovat bývalou synagogu. První na řadě je střecha

Řemeslníci začali ve Vyškově opravovat střechu bývalé synagogy. Poškozená je plechová střešní krytina, krov a další její části. Oprava přijde na bezmála čtyři miliony korun, hotovo by mělo být na konci února 2021. Část nákladů pokryla dotace ministerstva kultury. Loni se stala synagoga kulturní památkou.

Staré trámy v krovu bývalé synagogy se doslova drolí, řemeslníci proto začali pracovat na novém. Následovat bude výměna bednění střechy a střešní krytiny, nově bude z měděného plechu. V rámci oprav klempířských prvků se dělníci zaměří na odvod srážkových vod tak, aby nezatékalo mezi bývalou synagogu a sousední objekt.

„Bývalá synagoga si větší investici rozhodně zaslouží. Zhruba poslední dekádu řemeslníci každoročně vyspravili střechu pokaždé přibližně v padesátitisícovém rozsahu, takový postup se už ale pro celkově se zhoršující stav ukázal jako neudržitelný. A samozřejmě ve výsledku neefektivní,“ řekl místostarosta Josef Kachlík (Volba pro město).

Je to jediná synagoga na centrálním náměstí

Stavba v maurském stylu s bohatě členěnou fasádou stojí na náměstí ve Vyškově od roku 1885 a pravděpodobně je to jediná synagoga v Česku, která stojí přímo na centrálním náměstí. „Ostatní synagogy takto privilegované postavení nemívají, bývají součástí židovské čtvrti,“ vysvětlil referent pro památkovou péči Městského úřadu Vyškov Petr Bařinka.

Synagoga svému původnímu účelu nesloužila dlouho, už v roce 1929 pro úbytek věřících ji židovská obec prodala městu, které v ní zřídilo muzeum. Po druhé světové válce byla upravena pro bohoslužby Církve československé husitské. K těm slouží dodnes.

Do budoucna bude památka víc otevřená veřejnosti

Součástí investiční akce je i oprava podbití a omítek stropu v místech poškození. „V této souvislosti necháme provést průzkum omítkových a nátěrových vrstev, který potvrdí, nebo vyloučí dřívější existenci případné dekorativní výmalby,“ popsal Petr Bařinka.

Město na opravu získalo dotaci 800 000 korun z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury. Celková výše investice je bezmála čtyři miliony korun. Do budoucna by chtělo město prostory víc otevřít veřejnosti. A díky dobré akustice tady třeba pořádat pravidelně koncerty.