Vydatné deště mnohde škodily, životu v Bečvě prospěly. Pročistily ji a pomohly s rybami

Životu v Bečvě, která byla na konci září kontaminovaná kyanidem, pomohly podle rybářů vydatné deště z uplynulých dnů. Zvýšené průtoky řeku naředily i pročistily. Kromě potravy do postižené oblasti Přerovska přinesly z horního toku také další ryby. Rybáři se navíc chystají tento týden vysadit parmy. Zákaz rybolovu na Bečvě platí i nadále.

První várku několika tisíc ročních ostroretek z rybníku v Hranicích rybáři vysadili do Bečvy 9. a 10. října, teď se chystají vrátit do řeky parmy. „Tento týden se chystáme vysadit třicet tisíc ročků parmy, už jsou nachystaní. Budeme samozřejmě sledovat, jak se ryby uchytily, zda jsou životaschopné,“ řekl jednatel severomoravského územního svazu rybářů Rostislav Trybuček.

Bečvě podle něj zvýšené průtoky z uplynulých dnů pomohly, do míst, kde vyhasl život kvůli otravě kyanidem, přinesly potravu i ryby. „Vytrávené území bude poměrně nedotčené. Ryby v horním úseku řeky jsou nahuštěné, zjistili jsme tam koncentraci ryb asi pět set kilogramů na hektar běžného toku, což je úžasná produkce. Ty, co sestoupí po toku, budou mít dostatečné teritorium. Bude to pro ně prostorový komfort,“ podotkl Trybuček.

Podle něj i přes otravu zůstalo v řece zhruba patnáct procent bentosu, organismů obývajících břeh a dno vod, které jsou potravou pro ryby.

Na nový život, vivat Bečva

Úsilí rybářů, kteří se snaží vrátit řece život i za pomoci ministerstva životního prostředí, podporuje také veřejnost. Na jejich transparentní účet zaslali lidé dosud tři sta čtyřicet tisíc korun. Veškeré peníze z tohoto účtu budou čerpány výhradně na pokrytí škod vzniklých na řece Bečvě. Na účet přispívají lidé z celé republiky.

„Je to hrozně milé. Je to už přitom x dnů. Nevěřil jsem, že lidé na Bečvu udrží pozornost. Mezi dárci jsou srdcaři, lidé, kterých se to bezprostředně dotýká. Ale ozývají se i firmy. Například teď jsem podepisoval darovací smlouvu pro Rybářství Litomyšl, které pošle třicet tisíc korun,“ doplnil Trybuček.

Dárci k částkám připojují i vzkazy, jako například Zachraňte, co se dá, Na štiku, Na nový život, Pro Bečvu na koupání či Vivat Bečva.

Ekologická havárie postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Do řeky vypustil 20. září kyanid dosud neznámý pachatel, případ stále vyšetřují vsetínští kriminalisté. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilérie bylo odvezeno více než čtyřicet tun ryb ze zasažené oblasti Přerovska.