Bazén hotelu Thermal zůstane státu, zájemce byl pouze jeden

Venkovní bazén hotelu Thermal v Karlových Varech ministerstvo financí nakonec neprodá. Na koupi bazénu přišla pouze jedna nabídka. Ministerstvo je stoprocentním akcionářem hotelu. Bazén chtělo prodat, protože je podle šéfa resortu Andreje Babiše (ANO) ztrátový a pro hotel nevýznamný. Peníze z prodeje hodlalo použít na investice.

Do soutěže na koupi bazénu se přihlásil pouze jediný zájemce. Ministerstvo ale jeho záměr odmítlo. „Cílem prodeje bazénu bylo získat peníze na investice do samotného hotelu. Nakonec jsme se ale rozhodli, že bazén prodávat nebudeme a najdeme jiný zdroj pro potřebné investice,“ uved Babiš s tím, že hotelový komplex je už nedílnou součástí města.

Záměr ministerstva bazén prodat vyvolal řadu odmítavých reakcí. Soukromé osoby i samo město Karlovy Vary dokonce požádaly o zápis hotelu na seznam národních kulturních památek. Také prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška poznamenal, že by se hotel porcovat neměl: „Jde o jeden celek a byla by to i neúcta k práci manželů Machoninových, kteří jej navrhli.“

Hotel kvůli finančním ztrátám bazén už před rokem uzavřel. Zázemí je zastaralé a navštěvníků ubývalo. Každý rok navíc stále sanace bazénu až 8 milionů korun. Na rekonstrukci by přitom bylo třeba asi 50 milionů korun a další milion měsíčně na provoz. Samotný hotel ale na rozdíl od bazénu vydělává, a to i v době, kdy výrazně ubylo hostů z ruskojazyčných zemí. Za rok 2014 skončilo hospodaření hotelu Thermal v zisku 8,7 milionu korun. 

Venkovní bazén včetně vyhlídkové restaurace je jedním ze symbolů Karlových Varů. Byl postaven na skále nad hotelem v 70. letech minulého století. Bazén je 50 metrů dlouhý a 16 metrů široký. Jeho hloubka se pohybuje od jednoho do 4,5 metru. Třetina vody v bazénu byla minerální.

Prodeji bazénu u hotelu Thermalu se věnovali i Reportéři ČT. Více čtěte zde.