Policie obvinila z extremismu autora rasistického článku o požáru v Bohumíně

Policisté obvinili kvůli rasistickému článku o tragickém požáru v Bohumíně a dalším textům jednačtyřicetiletého muže z Ostravy z extremismu. Muž je vyšetřován na svobodě a hrozí mu tříletý pobyt ve vězení. Využil svého práva, nevypovídá a podal stížnost proti zahájení trestního stíhání. Městská rada Bohumína mezitím schválila odpuštění měsíčního nájmu obyvatelům věžáku.

Při požáru panelového domu v Bohumíně na Karvinsku zemřelo 8. srpna jedenáct lidí, včetně několika dětí. Zmíněný článek uváděl, že oběti i údajný pachatel byli Romové a o zemřelých psal autor textu jako o „škodné“ a „parazitech“.

Článek se objevil na serveru Vlastenecké noviny den po požáru. Ačkoli bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD) již dříve řekl, že zemřelí a pachatel nebyli příslušníky některé z menšin, server psal o zemřelých jako o „cikánech“. Policie vzápětí potvrdila, že se rasistickým článkem zabývá.

Obvinění se týká i dalších skutků

Obvinění se podle pondělního vyjádření policie netýká jen textu o bohumínském požáru, ale i jiných skutků, které zatím policisté neupřesnili. Podle serveru Manipulátoři.cz se na webu Vlastenecké noviny opakovaně objevují rasistické a xenofobní články.

„Trestnou činnost muž začal páchat v polovině loňského roku,“ řekl k obvinění náměstek ředitele ostravské policie Antonín Řezníček. Podle něj se muž vyjadřoval k různým událostem. „Postupoval velmi sofistikovaně. Měnil jména a zkratky. K šíření svých textů využíval i sociální sítě,“ vysvětlil policista a dodal, že právě toto jednání kriminalistům komplikovalo vyšetřování.

V textech autor vyhrožoval i členům vlády a policii

„Jde o desítky případů, kdy se vyjadřoval hanlivě k událostem ve světě či v České republice. Schvaloval například to, že někdo zemřel. V textech dokonce vyhrožoval orgánům státní moci, policistům či členům vlády,“ řekl.

Nakonec muže obvinili ze čtyř trestných činů – hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Při domovní prohlídce policisté zajistili velké množství písemností. Vše se bude vyhodnocovat, například zda texty nemají extremistický obsah. Jednalo se například o knihy.

Odpuštěný nájem

Městská rada Bohumína mezitím v pondělí schválila odpuštění měsíčního nájmu obyvatelům věžáku. „Rada města schválila odpuštění nájmu za srpen v celkové výši 227 000 korun pro všechny bytové jednotky bez ohledu na to, zda byly poškozeny či nikoli. Nájemníci prožili trauma, museli být evakuováni, nefungovala jim elektřina ani plyn,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD).

Radní čtyřem nájemníkům z vyhořelého domu přidělili náhradní byt. Ve dvou případech jde o přidělení dočasná, ve dvou trvalá. U dalších osmi domácností bude mimořádné přidělení náhradního bytu na pořadu v okamžiku, kdy v jejich bytě začnou rozsáhlejší opravy. „Bohumín má v majetku 4300 bytů. Znovu se nám potvrzuje, jak klíčové bylo před lety rozhodnutí bytový fond neprivatizovat. Dnes díky tomu máme pro naše nájemníky ihned k dispozici náhradní bydlení,“ dodal starosta města Petr Vícha (ČSSD).