Jesenické letní divadlo se vrací k životu. Po desítkách let chátrání se v něm bude opět hrát

Letní divadlo v Jeseníku (zdroj: ČT1)

Letní divadlo v Jeseníku, které desítky let chátralo, se pomalu vrací ke kulturnímu životu. Kdysi oblíbené místo ve Smetanových sadech je v dezolátním stavu, kompletní obnovou prochází od loňského roku. Nyní dělníci instalují do hlediště nové lavice. Areál tak bude opět připraven pro konání různých akcí, včetně promítání letního kina Pohoda.

Letní divadlo ještě nedávno „zdobilo“ nevzhledné a zničené zábradlí, posprejované zdi, rozpadající se schodiště a pódium. Ožilo po iniciativě donátora Milana Pospíšila, který řadu prací provedl svépomocí. Opravy dokonce sám financoval. Po odstranění náletových dřevin přišly na řadu stavební práce, například nové boční schodiště či rozvody elektřiny.

„Došlo k opravě říms a stříšek včetně hlav opěrných zídek, kolem jeviště i schodiště na pódiu je nové zábradlí, v novotě je také sociální zařízení pro účinkující,“ uvedla vedoucí oddělení majetku jesenické radnice Monika Nepejchalová.

Na opravě se podílí i město

V těchto dnech začali dělníci pracovat na novém posezení. V hledišti zatím usazují třicet nových lavic, každá z nich váží asi 250 kilogramů. Město Jeseník za sedačky, které byly přáním obyvatel Jeseníku, zaplatilo zhruba 140 tisíc korun.

„Lavice jsou vítězným projektem z projektu Tvoříme Jeseník, což byl participativní rozpočet města,“ uvedl 1. místostarosta Jeseníku Tomáš Vlazlo (Jeseník srdcem).

Na úpravě celého areálu však dále pokračuje i Milan Pospíšil, který momentálně upravuje římsy, aby dešťová voda neponičila zdi. Práce začaly loni v létě, ty menší zvládl sám, někdy mu pomáhaly i stavební firmy. „Kolik jsem do toho dal peněz? Strašně moc, dvakrát tolik, než jsem si myslel ze začátku,“ uvedl. 

Jak pracovat bez původního projektu?

Úpravy jesenického letního divadla někdy podle zástupců města připomínaly detektivní práci, projektová dokumentace na stavbu z roku 1959 totiž neexistuje. S pomocí speciální kamery se podařilo najít septik a kanál, který odvádí dešťovou vodu do trativodu. 

Do budoucna se zvažuje i zastřešení pódia letního divadla. „Některé akce by se tak mohly konat i za nepříznivého počasí,“ uvedl Pospíšil. Vedení města se myšlence nebrání. Podle starostky Zdeňky Blišťanové (Jeseník srdcem) se radnice přiklání k variantě lehké konstrukce, která by se na zimu rozložila a uschovala. „Teď je to v té rovině, že jsme jednali s architektem, který připravil nějaké návrhy,“ doplnila.

Podle ředitelky Městských kulturních zařízení Jeseník Petry Fusové se do budoucna plánuje i zprovoznění letního kina, kromě toho i koncerty, cestovatelské besedy nebo talk show.