O vyvlastnění motocentra u dálnice D3 u Tábora musí kraj rozhodnout znovu

O osudu motocentra u dálnice D3 u Tábora bude znovu rozhodovat Jihočeský kraj. Původně odmítl žádost Ředitelství silnic a dálnic o jeho vyvlastnění, ale ministerstvo dopravy krajskému úřadu nařídilo, aby žádost projednal znovu. Kvůli sporu zůstává léta nedokončená rekonstrukce části dálničního obchvatu Tábora.

Dálnice D3 sice již vede z pomezí Středočeského a Jihočeského kraje až do Českých Budějovic, plynulou jízdu ale již od roku 2013 narušuje zhruba půlkilometrové zúžení u Tábora. Jezdí se obousměrně v jedné polovině dálnice, ta druhá je rozkopaná. Nic se v ní ovšem neděje.

Silničáři nemohou v její rekonstrukci pokračovat, protože jim soud zrušil stavební povolení kvůli sporu o motocentrum. Jeho majitelé trvají na tom, že chtějí zachovat sjezd z dálnice ke svému podniku, podle ŘSD to není technicky možné. Vlastníkům navrhli silničáři již dříve odškodnění, majitelé však nabídku nepřijali a považovali ji za příliš nízkou. Tvrdí, že jim stát zmařil investice, vydal nezákonné stavební povolení a teď odmítá platit škody.

Rekonstrukce D3 se po rozhodnutí soudu zastavila v létě 2013. Celý spor vznikl kvůli tomu, že k nemovitosti a na pozemky bylo pouze právo dočasného sjezdu na komunikaci obchvatu. Při povolování stavby motocentra si toho však stavební úřad ani katastr nemovitostí a další instituce nevšimly a stavba byla povolena jako trvalá.