„Před půl rokem by nás to nenapadlo.“ V Rychnově pomáhají s plicními ventilátory pro USA

Události: V Rychnově nad Kněžnou pomáhají s plicními ventilátory pro USA (zdroj: ČT24)

Do zvládání pandemie covidu-19 se ve Spojených státech amerických pustily i české obráběcí stroje. Vyrábějí díly pro plicní ventilátory v newyorských nemocnicích. Stroje na žádost Američanů vzápětí po nástupu nemoci zkonstruoval tým techniků v Rychnově nad Kněžnou.

Dostatek plicních ventilátorů je při pandemii covidu-19 klíčový. „Může nahradit částečně nebo úplně plicní funkce pacienta, a to nejenom přenos kyslíku, ale také eliminaci oxidu uhličitého a současně dechovou práci,“ vysvětluje Renata Černá Pařízková z KARIM v Hradci Králové.

Americkým nemocnicím se zajištěním životně důležitých přístrojů měli pomoct v Rychnově nad Kněžnou. Zakázku bylo třeba řešit rychle. „Museli jsme dát hlavy dohromady, vybrat vhodné nástroje, nakonfigurovat stroje, aby byly určeny přímo na díly pro plicní ventilátory. Jde o poměrně přesné díly z nerezové oceli, z kvalitních materiálů,“ přibližuje postup práce konstruktér Petr Rojek starší. 

Odběratel za oceánem postavil v tandemu se strojaři z Rychnova vlastní typ ventilátoru a za rekordních 30 dnů získal certifikát. České stroje v Americe vyrobí díly pro 300 ventilátorů denně. Práce pro konstruktéry ale nekončí. 

Zatím má zahraniční podnik od rychnovských konstruktérů k dispozici čtyři stroje na výrobu plicních ventilátorů, další čtyři se dokončují.