Na Liberecku rostou počty nakažených, ohniskem je závod Magna Exteriors

V Libereckém kraji dál přibývá prokázaných případů onemocnění covidem-19, od nedělního rána zde evidují patnáct nových případů. Ohniskem nákazy je liberecký průmyslový závod Magna Exteriors, kde mají už dvě desítky nemocných.

Společnost Magna Exteriors s 1800 zaměstnanci patří k největším zaměstnavatelům v Liberci. Kvůli nákaze výrazně zpřísnila hygienická a bezpečnostní opatření. Na vstupu do podniku měří lidem teplotu. „Až do odvolání platí zákaz návštěv mezi závody Liberec a Nymburk a Nástrojárnou,“ uvedla firma na svém facebookovém profilu. 

Hygienici pokračují v trasování kontaktů nakažených a jejich rodinných příslušníků nejen v závodě, ale hlavně mezi agenturními pracovníky na ubytovně. V karanténě je zhruba 80 lidí a zvažuje se i plošné testování. Podle ředitele krajské hygienické stanice Vladimíra Valenty se v pondělí odpoledne v Liberci sejde krajská epidemiologická komise.

Nemocniční omezení

Krajská nemocnice Liberec v reakci na vývoj také s okamžitou platností zakázala návštěvy nejen na všech odděleních v Liberci, ale také v nemocnicích v Turnově a Frýdlantu.

„Otec u porodu může být poté, co projde triáží na oddělení, kde mu bude změřena teplota a vyplní dotazník. Také apelujeme na důsledné nošení roušek a nutnou dezinfekci rukou v rámci areálu a prostor nemocnic,“ řekl mluvčí největší nemocnice v kraji Václav Řičář.

Návštěvy v pondělí znovu zakázali také například v Domě seniorů v Liberci na Františkově, který je největším takovým zařízením v kraji. Od začátku pandemie testy v Libereckém kraji prokázaly 238 nakažených novým koronavirem, za poslední tři dny přibylo 32 nových případů.