Hradecký soud našel vinu u všech 27 osob v kauze údajných dotačních podvodů

Události ČT: Hradecký soud našel vinu u všech 27 osob v kauze údajných dotačních podvodů (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Hradci Králové považuje za vinné všech 27 fyzických a právnických osob v kauze údajných dotačních podvodů. Dvěma lidem vyměřil po pěti letech vězení, třinácti lidem uložil podmíněné tresty, padly také peněžité tresty. Některé firmy, které byly jako „prázdné skořápky“, soud zrušil. Tři obžalované části obžaloby zprostil. Rozsudek není pravomocný.

„Podle mého názoru bylo prokázáno, že při realizaci sedmi vzdělávacích projektů byly uváděny nepravdivé údaje a byly neoprávněně vylákány dotační prostředky k jinému než určenému účelu. Dílem šlo o zcela fiktivní projekty,  kde sice byla ustanovena cílová skupina, ale z profesního hlediska neodpovídala tomu, co bylo v žádosti o dotaci deklarováno,“ řekl státní zástupce Petr Kouble.

„Pokud z evropských dotací požaduji: zaplaťte mi pět tisíc korun za to, že jsme tady poskytli stravu účastníkům kurzu, a pak se zjistí, že jsem nepořádal žádný kurz, tak je to tunelování,“ řekl k věci předseda senátu Krajského soudu v Hradci Králové Petr Mráka.

Obžalovaní se zodpovídali z dotačního podvodu nebo z poškozování zájmů Evropské unie. Podle spisu nedodrželi dotační podmínky a vykazovali fiktivní kurzy, například v gastronomii, v péči o seniory nebo při školení záchranářů. Podvody podle státního zástupce spadají do let 2012 až 2015. 

V případu figuruje osmnáct fyzických a devět právnických osob. Obžaloba označila za hlavní obžalované tři fyzické osoby (jedna je již po smrti) a dvě firmy –⁠ společnost Poradea a Česko-polskou akademii celoživotního vzdělávání. V kauze vystupuje i Horská služba České republiky, tato organizace ale nepatří mezi hlavní obžalované.

„Věci jsme dělali, prováděli jsme, jestli byly všechny papíry v pořádku, to netuším. Ale tohle jsem tedy opravdu nečekal,“ vyjádřil se pro Českou televizi bývalý náčelník Horské služby Jiří Brožek. 

Za strůjce podvodů je považovaný již zesnulý podnikatel, a tak bylo jeho trestní stíhání zastaveno. Figuruje ve všech sedmi žalovaných skutcích. Čelil podezření, že hrál roli zprostředkovatele a administrátora dotací a že přes nastrčené lidi vylákal z krajského úřadu dotace na školení různých organizací.