Popelnice v Kyjově budou hlídat fotopasti. Lidé do nich házeli, co tam nepatří

Fotopasti kontrolují popelnice v Kyjově (zdroj: ČT24)

Radnice v Kyjově nainstalovala v blízkosti problematických míst s popelnicemi fotopasti. Lidé je totiž využívali k likvidaci odpadu, který do nich nepatří, jako jsou chemikálie nebo elektronika. Zařízení odešle snímky přímo městské policii a hříšníky bude čekat pokuta.

Místo do sběrného dvora k popelnicím, tak řeší někteří lidé problém s přebytečným odpadem, který nepatří do komunálu. V popelnicích v Kyjově a kolem nich jsou kusy nábytku, elektronika, ale i nebezpečné chemikálie.

„Bývá tady dost velký nepořádek. Já tady nebydlím, ale když sem přijedu, tak vidím, že tady je,“ popsal Pavel Navrátil, který naproti jednomu z problematických míst provozuje vinný sklípek.

I proto se město rozhodlo pořídit fotopasti. „Krabička každé tři minuty pořídí snímek, který chodí na adresu městské policie, ta ho pak analyzuje, jestli dochází ke vzniku černé skládky nebo ukládání odpadu, který sem nepatří, a tak podobně,“ popsal místostarosta Kyjova Antonín Kuchař.

Problémy mají i svozové společnosti

Lidem hrozí pokuta až padesát tisíc korun. Odpad totiž nejen hyzdí okolí, ale komplikuje práci i svozovým společnostem. Například v areálu společnosti SAKO se hromadí odpad z celého Brna. I tady mají zkušenosti se špatným tříděním.

„Lidé se často zbavují nábytku nebo velkoobjemových věcí. První problém je, že to zabírá velké místo v kontejneru a potom se tam nevejdou věci, které tam patří. A další problém je to, že se nedají zrecyklovat a nám to obtěžuje pracovníky na dotřiďovací lince,“ vysvětlila mluvčí SAKO Aneta Bublová.

V Brně přitom mají možnost se nežádoucího odpadu zbavit. V areálu totiž sídlí i spalovna. Menší společnosti takovou možnost nemají. Odpad potom často končí rovnou na skládce.