Restaurace Družba v Uherském Brodě se změnila na kanceláře. Aby nepřipomínala tragédii

Události ČT: Restaurace se změnila na kanceláře, aby nepřipomínala tragédii (zdroj: ČT24)

Někdejší restaurace Družba, ve které před pěti lety střelec zabil osm lidí, má nové využití. Prostory se proměnily v kanceláře. Místní nechtěli, aby jim místo tragédii připomínalo.

Místo, kde bývala restaurace Družba, se úplně změnilo. Budova má jiný vzhled i dispozici. Není v ní ani původní vchod pro hosty ani únikový východ, kudy v roce 2015 lidé před střelcem utíkali.

Ve zrekonstruovaném domě vzniklo sedmnáct kanceláří. Opravy prvního patra stály patnáct milionů korun. V přízemí už nějaký čas fungují dvě prodejny. „Byla ve hře i restaurace v přízemí. Ale to jsme zamítli s ohledem na to, co se tu stalo,“ řekl jednatel Borák Development Miroslav Borák.

Pomník jako hluboká jizva

Pomník na památku nevinných obětí ale zůstal, má tvar hluboké jizvy a je přímo před budovou. „Od samotného začátku jsme věděli, že nechceme, aby na tomto místě stály nějaké kříže, aby tady byla vytesána jména,“ řekl bývalý starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL).

Střelba v Uherském Brodě byla prvním a posledním útokem takzvaného šíleného střelce. Po jeho sebevraždě byl případ odložen. Policie, která čelila kritice za pomalost zákroku, zřídila v celém Česku více než stovku prvosledových hlídek. Na místě činu musí být do deseti minut.