Pět let od střelby v Uherském Brodě. Tragédie spustila změnu policejní legislativy

Události: Pět let od střelby v Uherském Brodě (zdroj: ČT24)

Uplynulo pět let od střelby v Uherském Brodě. Třiašedesátiletý muž zastřelil v restauraci Družba 24. února 2015 osm lidí. Byla to největší masová vražda v novodobých dějinách Česka. Při zásahu policie pak střelec spáchal sebevraždu. Smutné výročí tragické události si na místě připomněly desítky lidí.

Na pietní akt přišli známí obětí střelby, nechyběli mezi nimi ani zástupci radnice. Podle uherskobrodského starosty Ferdinanda Kubáníka (KDU-ČSL) představuje tragédie pro město i po pěti letech stále silný okamžik. Připomínat ji považuje za důležité. „Tady to nebezpečí může skutečně hrozit kdykoliv jinde. Stalo se to nedávno před Vánoci v Ostravě, o to víc jsme si to připomněli,“ řekl starosta.

Vývoj střelby v Uherském Brodě
Zdroj: ČT24

Na místě restaurace jsou kanceláře

Památku obětí střelby připomíná poblíž bývalé restaurace pietní místo vytvořené na základě návrhu architekta Petra Brožka. Přes travnatý ovál vede oplechovaná cesta spojující přechod pro chodce s budovou. Do zvýšeného terénu vytváří zářez, který symbolizuje jizvu a výraznou ztrátu. V přízemí budovy, v níž se střílelo, jsou i dnes obchody. V prvním patře, kde byla restaurace, jsou kanceláře.

Osminásobná vražda v Uherském Brodě je nejtragičtějším případem střelby v dosavadní historii České republiky. Místní třiašedesátiletý muž 24. února 2015 vstoupil do restaurace Družba a začal bez varování střílet po hostech i personálu. Připravil o život sedm mužů, jednu ženu a nakonec zastřelil i sebe. K obětem neměl žádný vztah. Podle policie padlo nejméně čtyřiačtyřicet výstřelů. V době útoku bylo v restauraci přes dvacet lidí.

Prvosledové hlídky zasahují ročně u stovek případů

Tragédie byla spouštěčem pro legislativní změny. Policisté mohou útočníkovi snáze odebrat zbraň a vstoupit na soukromý pozemek, na kterém se pohybuje. Vznikly také prvosledové hlídky, které začaly naplno fungovat na začátku roku 2016. „Jejich úkolem je co nejrychleji reagovat na hlášení o trestné činnosti. Jejich dojezdová rychlost by měla být deset minut, ale v současné době je to kolem šesti,“ řekl ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček.

Hlídky mají ve vybavení balistické vesty, štíty, speciální dlouhé zbraně, ale také zdravotnický materiál. „Dá se říct, že toto vybavení zaplní celý kufr služební Škody Octavia,“ popsal Jaromír Tkadleček.

Tkadleček: Na všechny případy se nedá připravit nikdy

Jen ve Zlínském kraji loni zasahovaly prvosledové hlídky u sto padesáti případů, kdy byl pachatel na místě zadržen. Policisté a složky integrovaného záchranného systému se účastní pravidelných cvičení zaměřených na útok aktivního střelce. „Na cvičeních policisté a složky integrovaného záchranného systému posilují odborné schopnosti a dovednosti, nicméně obecně se dá říci, že se na všechny případy a individuální zvláštnosti nelze připravit nikdy,“ uzavřel Jaromír Tkadleček.

Páté výročí střelby v Uherském Brodě (zdroj: ČT24)