Vyloučené sídliště chce Litvínov restartovat. Začal demolicí panelových domů

Události: Demolice domu v Litvínově (zdroj: ČT24)

V největší vyloučené lokalitě v Česku – litvínovské čtvrti Janov – v úterý odstartovala demolice jednoho z vybydlených panelových domů ze 70. let. Potrvá zhruba měsíc a je jedním z prvních kroků, jak chce radnice celé sídliště restartovat. Vedení Litvínova plánuje, že na místě vznikne park.

„Z části suti se zasypou sklepy a místo se zrekultivuje tak, že z něho bude oddychová volnočasová plocha, prostě klasický park,“ líčí mluvčí města Jitka Pavlíková. Litvínov přistoupil k demolici celkem čtyř osmipatrových domů proto, že jsou již neopravitelné a představují bezpečnostní i hygienické riziko. Bourání dalších budov je v plánu v září.

Podle vedoucího demolice Romana Turečka byla náročná především příprava na demolici samotnou. Dělníci totiž z panelového domu museli vyklidit tuny odpadu. Výtahové šachty byly zaplněné až do čtvrtých pater – například rozbitými okny, kusy nábytku či použitými injekčními stříkačkami.

Domy bourají demoliční nůžky s břity, které rozstřihnou železo v betonu. „Musíme začít vrchní stranou a budeme to provádět od shora dolů s ústupovou metodou,“ popisuje Tureček. Nůžky zbourají dům až po druhé podlaží, na zbylá dvě patra bude použit menší stroj.

Zbylá stavební suť bude zužitkována. Částí se zasypou sklepy, část poslouží na jiných stavbách. Aby z místa nikdo nic neodcizil, je oplocené. „Bude tu průběžně chodit hlídka, která bude kontrolovat, jestli nejsou nějaké díry v oplocení,“ dodává vedoucí demolice.

Sídliště Janov vyrostlo v 70. letech minulého století jako tehdy moderní bydlení hlavně pro obyvatele vesnic, které zanikly kvůli těžbě uhlí. V 90. letech město prodalo bytové domy při privatizaci.

„Já jsem tady bydlel od roku 1979 ve čtvrtém patře a do sedmého patra jsem si chodil hrát ke kamarádovi. Teď z toho mám špatné pocity, protože prvně nás sem vyhnali z Dolního Jiřetína, který zbourali kvůli uhlí, a teď se to bourá zase kvůli něčemu jinému,“ líčí obyvatel sídliště Janov Petr Havlíček.