Káňata havrany z Tábora nevyhnala. Počet hnízd se ještě zvýšil

Počet hnízd havranů v Táboře se zvýšil, a to i přesto, že město je zkoušelo na jaře vytlačit pomocí káňat. Momentálně jsou podle odhadů ve městě tři stovky hnízd, což je o dvacet procent více než loni. Cvičená káňata plašila havrany tři týdny na přelomu února a března.

Z počátku měla podle vedení radnice v Táboře přítomnost dravce v kolonii velkou odezvu, havrani lokalitu velmi rychle opouštěli. Po několika dnech se ani nepokoušeli na stromy střežené káňaty usedat, pouze při přeletech kontrolovali přítomnost dravců.

„Postupně ale zřejmě začal zvolna vítězit silný hnízdní pud a vazba na tradiční hnízdiště. Reakce na dravce ochabovala až do úplného vymizení,“ vysvětlil Jiří Rozum z městského odboru životního prostředí.

Tábor byl prvním městem v Česku, které se zkoušelo počet havranů snížit touto metodou. Ptáci žijí ve městě především ve dvou lokalitách. Jedná se o část Pražského sídliště a o Husův park. Počet hnízd stoupl v obou místech. „Z toho lze usuzovat, že nárůst počtu havranů je obecným trendem, s nímž plašení nesouvisí,“ řekl Jiří Rozum.

Lidem na havranech kromě velkého hluku vadí také množství exkrementů. Městský úřad v minulosti zkoušel eliminovat havrany i tím, že shazoval některá hnízda. Efekt ale také nebyl velký.