V Plzni končí prázdninový režim MHD. Vrací se k běžnému provozu

Plzeň obnovuje plný provoz hlavních linek městské hromadné dopravy. Dopravní podnik také otestoval novou technologii dezinfekce vozů. Speciální antivirová a antibakteriální nanovrstva se mu osvědčila.

Tramvaje v Plzni už v pracovní dny opět jezdí po čtyřech až šesti minutách, hlavní trolejbusové a autobusové linky jsou posílené. Dopravní podnik v Plzni ustupuje od prázdninového provozu, který zavedl před měsícem. „Poslední dobou jsme zaznamenali, že cestující se začínají do městské veřejné dopravy vracet, a my nechceme, aby docházelo ke kumulaci cestujících,“ vysvětlil návrat k normálnímu režimu mluvčí městských dopravních podniků René Vávro.

Cestující se podle epidemiologů nákazy bát nemusí, pokud budou stále používat roušky a mýt si nebo dezinfikovat si ruce. Kvůli jejich bezpečnosti teď plzeňské dopravní podniky zkoušejí i novou technologii, která po nanesení vydrží nejméně jeden rok. „Když se cestující dotkne madla a nanesou se na něj například nějaké bakterie, tak oxid titaničitý je zlikviduje,“ popsal aplikační technik Radim Bochanek.

Interiér jednoho z trolejbusů vyčistili technici uvedenou metodou zatím na zkoušku. Po třech týdnech Radim Bochanek změřil její účinnost. „Do padesáti jednotek máme čisté prostředí, do sto vyhovující, nad sto znečištěné. Já jsem naměřil nulu,“ popsal. Pokud hodnoty zůstanou stejně nízko i při dalších měřeních, mohly by dopravní podniky nanovrstvu aplikovat plošně do všech vozů.