Hrad Pernštejn má lepší přístup k vodě. V případě požáru pomůže suchovod

Součástí rekonstrukce Pernštejna po požáru, který hrad zasáhl před patnácti lety, bylo vybudování suchovodu, který dokáže přivést vodu ze středověké nádrže pod hradem. Právě nedostupnost vody byla jednou z příčin ničivých škod, které oheň 15. dubna 2005 na památce napáchal.

Vybudování suchovodu je podle kastelána Zdeňka Škrabala hlavní bezpečnostní změnou na hradě. „Středověká cisterna pod hradem je plná dešťové vody. Pokud by začalo hořet dnes, stačilo by nám jen zapnout čerpadla a první zásah proti ohni by začal dvě minuty po jeho zjištění,“ říká Škrabal.

Hasiči museli na hrad vodu vozit

Požár před 15 lety zničil sýpku, která sloužila jako depozitář, a poškodil i čtvrtou bránu, která se sýpkou sousedí. Dělníci v sýpce tenkrát opravovali podlahy. Oheň likvidovalo dvacet hasičských jednotek.

Zásah byl mimořádně obtížný, hasiči vodu dopravovali až ze vzdálenosti tří kilometrů. Šlo o jeden z největších požárů, který kdy zachvátil české a moravské památky. Opravy poškozených částí hradu trvaly pět let a stály více než padesát milionů korun.

Pokračuje obnova vrchnostenské zahrady

V současnosti je hrad připravený kdykoliv se otevřít veřejnosti. Odsunutého začátku sezony správa hradu využívá hlavně k údržbě lesů v okolí. „Je v nich hodně popadaných stromů a díky tomu, že nechodí žádní návštěvníci, můžeme je v klidu odstraňovat bez nutnosti uzavírání cest,“ poznamenal kastelán.

Zároveň na hradě pokračují rozsáhlé práce za 120 milionů korun na obnově takzvané vrchnostenské zahrady. Těch by se začátek sezony nijak nedotkl, prostor dosud přístupný nebyl.

Do strmého svahu se vrací například turecké lázně, francouzská a angločínská zahrada i jezírka, vodotrysky a vodopády. Práce na čtyřhektarové zahradě mají skončit v druhé polovině letošního roku. Návštěvníci jejich výsledek uvidí až v nadcházející turistické sezoně.