Barokní svatá Anna ležela ve stodole. Z kostela zmizela před patnácti lety

Frýdecko-místečtí policisté vypátrali sousoší svaté Anny Samotřetí z poloviny 17. století ukradené v roce 2005 z kostela na Rokycansku. Ve stodole hospodářské usedlosti v Dobříši ji schovával sběratel umění a nabízel ji k prodeji na internetu. Muž tvrdí, že barokní sousoší před patnácti lety koupil.

Policii na ukradenou sochu z kostela ve Lhotě pod Radčem upozornili pracovníci Národního památkového ústavu, kteří si všimli inzerátu v internetové aukci. Prodejce nabízel sousoší v hodnotě okolo 300 tisíc korun za 60 tisíc. „Tuto sochu zachytila kolegyně ze středních Čech, a protože se jí zdála zajímavá, tak se podívala do policejní databáze, kde jsou evidované hledané odcizené umělecké předměty,“ řekla Marcela Gavendová z Národního památkového ústavu v Ostravě.

Památkáři fotografie porovnali a zjistili, že jsou sochy až na poškození totožné. „Socha je zbavena korunek, které vždy charakterizují mimořádnou úctu věřících k danému předmětu. Chybí Ježíškova pravá ruka a poškozená je také pravá ruka svaté Anny,“ popsala Marcela Gavendová.

Sběratel prý o původu sochy nevěděl

Policisté z Frýdku-Místku během domovních prohlídek v usedlosti nedaleko Rokycan sousoší našli. „Sběratel umění s policií spolupracuje a sošku vysokou asi osmdesát centimetrů zachycující postavu starší ženy, která drží v náručí mladší ženu a dítě, vydal,“ řekl kriminalista Jan Syslo. Muž podle kriminalisty řekl, že sochu koupil za výrazně nižší cenu, než byla ta, za kterou ji nyní prodával. Tvrdil také, že o původu sochy nevěděl.

Policii se zatím nepodařilo prokázat jeho přímé napojení na zloděje. Ti byli dopadeni a v souvislosti se sérií krádeží v kostelích i postaveni před soud. „Nyní je socha umístěna u památkářů, kteří rozhodnou, jestli bude navrácena do kostela, odkud zmizela,“ dodal kriminalista.

V celém Česku je více než tři a půl tisíce kostelů. Policisté vyšetřují desítky krádeží ročně. V současné době hledají víc než osmnáct tisíc církevních uměleckých děl. Památkáři jim ročně pomáhají při identifikaci ve stovkách případů.