Nové depo pro tramvaje? Olomouc hledá využití bývalých kasáren v Neředíně

Nevyhovující depo tramvají v centru Olomouce by se mohlo přestěhovat na okraj města, do bývalých kasáren sovětské armády v Neředíně. O využití někdejší vrtulníkové základny nebylo rozhodnuto ani třicet let po jejím zrušení. Původně Olomouc plánovala, že tam vybuduje podnikatelskou zónu, nyní je ve hře i nové depo, kde by našly místo nejen tramvaje, ale i autobusy.

Podle územního plánu může být na sedmi hektarech v areálu bývalých kasáren, které vlastní město, lehká výroba s vysokou přidanou hodnotou. Zástupci města už loni jednali na ministerstvu průmyslu a obchodu o možné dotaci na vybudování infrastruktury u těchto pozemků.

Podle náměstka olomouckého primátora Martina Majora (ODS) začalo nyní město uvažovat o tom, že by v areálu vybudovalo depo pro tramvaje a autobusy Dopravního podniku města Olomouce (DPMO). „Pozemky jsou nyní jednou z lokalit, kde se prověřuje možnost budoucího umístění depa dopravního podniku,“ potvrdil Major. 

Stávající tramvajová vozovna je už 120 let v historickém centru města, omezená plocha brání jakémukoliv rozvoji MHD a DPMO. Vozy jsou odstavovány i před vozovnou a na některých konečných tramvají.
Lenka Křenková
mluvčí DPMO

Kromě tramvají by se do Neředína mohly přestěhovat i autobusy. „Ani autobusová vozovna na Dolní Hejčínské není dostačující, chybí zde prostory pro těžší údržbu vozidel,“ doplnila mluvčí DPMO Lenka Křenková. S ohledem na další rozvoj MHD by podnik potřeboval vozovnu o deseti hektarech pro devadesát tramvají a stejný počet autobusů. 

Ve hře zůstává i podnikatelská zóna

Město zatím nezavrhlo ani možnost vybudovat v areálu bývalých kasáren zázemí pro podnikatele. V případě vozovny dopravního podniku se však stále neví, jakým způsobem by byl záměr města financován. 

Taková stavba by mohla přijít na stovky milionů korun a na to by město potřebovalo dotaci. O tom, jak bude plocha bývalých kasáren v Neředíně v budoucnu využita, by město podle Majora mohlo mít jasnější představu za několik měsíců.

Areál bývalých sovětských kasáren v Olomouci-Neředíně
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Olomouc potřebuje depo i zázemí pro nové firmy

Vybudování podnikatelské zóny v areálu bývalých neředínských kasáren by podle dřívějšího odhadu stálo několik desítek milionů korun, dotace ministerstva průmyslu a obchodu může pokrýt až 75 procent nákladů.

Zhruba třetinu pozemků v areálu vlastní město, zbývající část parcel má soukromé majitele. Na pozemcích je třeba vybudovat infrastrukturu a silnice. Nový podnikatelský areál by investorům přišel vhod, tři městské průmyslové zóny jsou už totiž obsazené.