Zranění včetně dětí po srážkách vlaků s nákladními auty na Nymbursku a na Příbramsku

Zranění včetně dětí po srážkách vlaků s nákladními auty na Nymbursku a na Příbramsku (zdroj: ČT24)

Vlak s nákladním autem se v pátek odpoledne srazil na železničním přejezdu v Běrunicích na Nymbursku. Zranilo se při tom pět lidí, z toho tři děti, jedno z nich těžce. Podobná nehoda se stala před polednem také ve Staré Huti na Příbramsku, záchranáři tam podle mluvčí Petry Effenbergerové ošetřili čtyři lehce zraněné.

Nehoda v Běrunicích se stala kolem 15. hodiny. Těžce zraněné dítě má poraněnou hlavu. „Po intenzivní lékařské péči bylo dítě převezeno do motolské nemocnice,“ řekla mluvčí Effenbergerová.

Další dvě děti odvezli záchranáři do nemocnice v Kolíně. Kromě dětí se zranili také dva muži, s lehkým zraněním je záchranáři odvezli do kolínské nemocnice. Zřejmě jde o strojvedoucího a průvodčího. Řidič nákladního auta vyvázl bez zranění.

Vlak po nehodě vykolejil.  Podle policejního mluvčího Pavla Truxy se nehoda stala na přejezdu, který není chráněn závorami. Je zabezpečený křížem a značkou stop. „Míra zavinění se bude zkoumat,“ řekl Truxa. 

České dráhy zavedly až do 21. hodiny v úseku mezi Městcem Králové a Chlumcem nad Cidlinou náhradní autobusovou dopravu, večer byl provoz obnoven. Jde o jednokolejnou regionální trať. Vede z Chlumce nad Cidlinou přes Městec Králové, Dymokury a odbočku Obora, dále společně s tratí z Jičína do Křince.  

Jednokolejná trať u Příbrami bude po nehodě neprůjezdná až do večera

Srážka kamionu s vlakem se odehrála také ve Staré Huti na Příbramsku. Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody je tam vlak vykolejený, ale není převrácený. Policejní mluvčí Monika Schindlová řekla, že vykolejil jeden ze tří vagonů. „Ve vlaku byli dva cestující a tři zaměstnanci,“ upřesnila.

„Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném pouze výstražnými kříži,“ doplnil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Mezi zraněnými jsou strojvedoucí, řidič nákladního vozu a oba cestující. Podle Effenbergerové byli všichni po nezbytném ošetření na místě převezeni do příbramské nemocnice. Schindlová dodala, že dechová zkouška ukázala, že řidič nákladního vozu nebyl pod vlivem alkoholu.

Svoboda avizoval, že havarovaný vlak převezmou k vyproštění drážní hasiči. Dovnitř do vlaku, který je zčásti nakloněný, se ale ještě nedostali. Dopravu cestujících v úseku mezi Dobříší a Mníškem pod Brdy zajišťují autobusy. Trať byla zprovozněna krátce před půlnocí.

Celková škoda by měla přesáhnout 10 milionů korun. „Z toho je 10 milionů škoda na vlaku, 300 tisíc korun na autě a poškození trati se odhaduje na 200 tisíc korun,“ uvedla redaktorka ČT Andrea Grubnerová.