Zesnulého Kuberu chce v Senátu nahradit hejtman Bubeníček či primátor Teplic Hanza

O senátorské křeslo na Teplicku bude usilovat 11 lidí. Mandát uvolněný po zesnulém Jaroslavu Kuberovi (ODS) chce získat třeba primátor Teplic Hynek Hanza (ODS) či hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). Termín pro podání kandidátky vypršel v pondělí v 16 hodin.

Doplňovací volby se budou konat 27. a 28. března. Vítěz se mandátu ujme na zbytek funkčního období Jaroslava Kubery, tedy zhruba na čtyři roky do 13. října 2024.

Magistrát eviduje jedenáct podaných přihlášek. „Toto číslo je definitivní,“ uvedla Doksanská. „Následovat bude přezkoumávání podaných přihlášek, budeme kontrolovat všechny údaje. Pak dochází k registraci přihlášek,“ uvedla Doksanská. Rozhodnutí o registraci padne nejpozději 27. února.

Kandidaturu už oznámil hejtman Ústeckého kraje Bubeníček, který vnímá cestu do Senátu jako svou poslední politickou výzvu. Znovu o senátorské křeslo usiluje ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman (nezávislý s podporou Senátor 21 a TOP 09), který při posledních volbách postoupil s Kuberou do druhého kola. Bergman se ucházel také o podporu Pirátů, tu ale nakonec získal odborník na regionální rozvoj Tomáš Tožička.

Vstoupit do horní komory za ODS chce primátor lázeňského města Hanza. ČSSD vyslala do souboje o místo v horní komoře parlamentu starostu Duchcova Zbyňka Šimberu. Z parlamentních stran kandiduje za ANO starostka Bíliny Zuzana Schwarzová Bařtipánová.

Dlouholetý teplický primátor Kubera zemřel nečekaně 20. ledna, bylo mu 72 let. Senátorem byl dvě desetiletí, od roku 2016 byl ve vedení horní komory, nejprve jako místopředseda a v závěru roku 2018 byl zvolen předsedou.