Poslední rozloučení s ortopedií v Orlové. Z nemocnice symbolicky vyrazil pohřební průvod

Smuteční průvod prošel v pátek Orlovou na Karvinsku, kterým se zdravotníci z místní nemocnice i obyvatelé města symbolicky rozloučili s končícím ortopedickým oddělením. K pátečnímu dni skončila většina z 56 členů ortopedického týmu, kteří počátkem listopadu podali výpovědi.

Moravskoslezský kraj loni rozhodl o převedení akutní lůžkové péče z tamní nemocnice do dalších krajských zdravotnických zařízení, což vyvolalo protesty zdravotníků i obyvatel. Ortopedický tým nebyl spokojen s podmínkami v nemocnici v Karviné, kam se měl přestěhovat, a chtěl se přesunout raději do Havířova.

Kraj s tím nejprve souhlasil, pak ale odvolal primáře a rozhodl, že orlovská ortopedie se do Karviné přesune. Členové oddělení na to reagovali hromadnými výpověďmi. Zástupci kraje uvedli, že ortopedické oddělení v Karviné-Ráji bude poskytovat kvalitní péči i po odchodu zdravotníků orlovského pracoviště.

Bývalý primář Tomáš Knybel řekl, že výpovědi stáhla jen část sester a ošetřovatelů. Tým 11 lékařů se podle něj rozpadne. „Odcházejí většinou do soukromé sféry. Někteří jdou do zahraničí, někteří skončí a tři jdeme do jiných krajských nemocnic,“ přiblížil Knybel.

Kapela vyhrávala smuteční písně

S ortopedií se do smutečního průvodu přišlo rozloučit přes dvě stovky lidí, členové oddělení, další zdravotníci i řada Orlovanů. Průvod vyrazil bez proslovů. V čele šel muž nesoucí logo ortopedie se smuteční páskou, za ním pak kapela, která vyhrávala smuteční písně. Následovala rakev a kostlivec s nápisem „Kdo jsem? Vyšší moc ANO“. Orlová má kolem 30 tisíc obyvatel.

„Po 40 letech tady končí ortopedické oddělení, které vybudoval náš učitel Jan Jařabáč. Chceme se rozloučit nějakým způsobem, nechceme jenom tak opustit Orlovou, protože tím končí velká kapitola, končí mezinárodní spolupráce s ortopedií v Sosnovci, v Žilině, pořádání našich společných mezinárodních kongresů,“ řekl bývalý primář.

Připomněl, že oddělení provedlo například operace minimálně 20 tisíc endoprotéz. „V naší kartotéce skončí 45 tisíc registrovaných pacientů, o které pečujeme doteď, a jen doufám, že se to neodrazí na péči o ně,“ řekl Knybel.

Podle kraje mají v Karviné lékařů i sester dostatek

Mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová uvedla, že ortopedické oddělení bude normálně fungovat v nemocnici v Karviné-Ráji a bude poskytovat kvalitní péči i po odchodu zdravotníků orlovského pracoviště. Vedení nemocnice se podle ní podařilo stabilizovat personál a má dostatek kvalifikovaných lékařů a sester, kteří se o pacienty budou starat.

„Z našeho pohledu je priorita jasně daná. Pro rozvoj karvinské nemocnice a zachování jejích akreditací je nezbytné, aby celá ortopedie zůstala v Karviné-Ráji,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Jeho náměstek Martin Gebauer (ANO) řekl, že z původního týmu ortopedie odešlo 32 lidí. „Novému primáři Martinu Holinkovi se podařilo sestavit nový ortopedický tým, který splňuje personální požadavky zdravotních pojišťoven a je zárukou, že nemocnice v Karviné-Ráji zůstane i nadále akreditovaným pracovištěm v oboru ortopedie,“ prohlásil Gebauer.

Nový tým je podle něj sestaven tak, aby mohl provádět všechny potřebné zákroky. V karvinské nemocnici se už připravuje projekt na vybudování dvou nových sálů pro ortopedy, měly by být hotové příští rok v březnu.

„V orlovské nemocnici bude nadále fungovat ortopedická ambulance. Připravuje se tu také zajištění provozu na operačních sálech, kde se budou provádět artroskopie nebo menší operační výkony. Operovat by se v nich mělo začít od dubna. V Orlové se o provoz bude starat stejný tým lékařů jako v Karviné,“ doplnila Chlebounová.