Padesát lékařů a sester z Orlové končí. Vadí jim stěhování do Karviné i odvolání primáře ortopedie

Lékaři i sestry z orlovské ortopedie podali v úterý hromadnou výpověď. Vadím jim, že se kvůli zrušení akutní lůžkové péče má celé oddělení přestěhovat do karvinské nemocnice. Podle nich jsou v tomto zařízení nevhodné operační sály. Zdravotníkům se nelíbí ani pondělní odvolání primáře Tomáše Knybela. Kraj ho vyměnil kvůli tomu, že podmínky v Karviné kritizoval v médiích. Na internetu se objevila také petice, v níž občané žádají odchod náměstka hejtmana Martina Gebauera (ANO) zodpovědného za zdravotnictví.

To, že v případě odvolání Tomáše Knybela a jmenování nového primáře zdravotníci odejdou, si lékaři a sestry odhlasovali už v pondělí. Třiapadesát zaměstnanců orlovské ortopedie tak splnilo slib a v úterý podali hromadnou výpověď. Odejde tak deset lékařů a 43 sester.

„Dva lékaři ortopedie podepsali sdělení, že v současné době z osobních důvodů nemůžou podat výpověď, ale že ji podají v nejbližším možném termínu,“ uvedl ortoped orlovské nemocnice Marek Solák. 

Hromadná výpověď je podle zdravotníků reakcí na pondělní odvolání dosavadního primáře ortopedie a také na to, že vedení nemocnice nutilo personál přestoupit do zdravotnického zařízení v Karviné-Ráji. Zdravotníci to odmítají, navíc minulý týden dostali příslib, že se celý tým může přesunout do havířovské nemocnice. 

Lékaři: Nemocnice v Havířově má lepší operační sály

„Preferujeme nemocnici v Havířově, zejména z důvodu kapacity operačních sálů. Bylo nám sděleno, že bychom mohli využívat dva operační sály denně. Jsou větší a vhodnější pro ortopedickou operativu,“ upřesnil Solák. Ředitel karvinské nemocnice Ivo Žolnerčík, který byl do funkce jmenován v pondělí, se chce s nespokojenými zdravotníky sejít. 

Chci si poslechnout jejich názory. Pak budu jednat s krajem o tom, co je nejvhodnější pro tu optimalizaci, hlavně pro pacienty, ale i zaměstnance nemocnice.
Ivo Žolnerčík
ředitel nemocnice Karviná-Ráj

Bez ortopedie se prý Karviná neobejde

Případný přesun týmu ortopedů z Orlové do Havířova by nemocnici v Karviné způsobil velké problémy. Podle Žolnerčíka nemocnice ortopedii potřebuje, protože by jinak ztratila akreditaci na vzdělávání mladých lékařů bez atestace.

Vzdělávací akreditaci ale může mít pouze ARO v nemocnici, kde jsou minimálně čtyři operační obory. To by nemocnice v případě přesunu oddělení do Havířova nesplňovala. Lékařský odborový klub Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj proto vyhlásil stávkovou pohotovost. 

Knybela v pondělí ráno odvolal dosavadní ředitel nemocnice Pavel Rydrych, který byl ve funkci od konce srpna do začátku listopadu. Moravskoslezský kraj 4. listopadu ředitelem zařízení jmenoval Žolnerčíka, který dříve působil ve Fakultní nemocnici Ostrava.

„Jako bývalý náměstek ředitele velmi dobře ví, jak velká nemocnice funguje, jaká úskalí může její provoz mít a zná potřeby nejen pacientů, ale také zdravotnického personálu,“ řekl už v pondělí náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Martin Gebauer (ANO). 

Odvolanému primáři orlovské ortopedie Knybelovi byla nabídnuta funkce lékaře, se kterou souhlasil. Novým primářem oddělení se stal Martin Holinka. Podle Gebauera by zdravotníci měli dát novému řediteli nemocnice Ivu Žolnerčíkovi i Holinkovi čas na řešení situace. Okamžitý přesun zaměstnanců ortopedie do Havířova podle Gebauera není možný. „Lékař by měl v prvé řadě léčit a neměl by se vykašlat na svoje pacienty,“ míní Gebauer. Podle něj ale ortopedové v karvinské nemocnici odmítají operovat, přestože mají připraveny sály. „Z jejich svévole pacienti nebudou operováni,“ doplnil.

Na internetu se objevila také petice za odvolání hejtmanova náměstka Gebauera. Jejím autorem je ekonom Petr Drozdík. V petici upozorňuje na to, že práce náměstka nevede ke slibovanému zlepšení poskytované zdravotní péče na Karvinsku, ale k jejímu zhoršení a vyvolává nejistotu a obavy. Petice poukazuje i na Knyblovo odvolání. Signatáři vyzývají představitele kraje, aby Gebauera neprodleně odvolali z funkce náměstka.

Drozdík by chtěl petici předložit krajským zastupitelům, zřejmě na jejich prosincovém jednání. Chystá i tištěnou verzi. „Dlouho jsem zvažoval, jakým způsobem vyjádřit nejen své pocity, ale i pocity mých sousedů a občanů, kteří jsou poslední dobou velice znechuceni tím, co se ve zdravotnictví děje,“ uvedl Drozdík.

Martin Gebauer uvedl, že petici viděl, ale považuje ji za nefér, protože jsou v ní nepravdivé informace.