Dokončení prodloužené Rudné zvýšilo podle místních hluk, radnice chce nové měření

Část obyvatel Ostravy, zejména těch z městské části Svinov, si stěžuje na hluk vozidel, která projíždí Rudnou ulicí. Místní už zhruba dvacet let bojují za to, aby se kolem rušné silnice postavila protihluková stěna, jednání s úřady nebo petice zatím ale nepomohly. Situace se podle místních navíc výrazně zhrošila poté, co Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončilo poslední úsek prodloužené Rudné.

Občané si na rámus v okolí Rudné ulice stěžují dlouhodobě, ve Svinově už dokonce odborníci i několikrát hluk měřili. „První (…) zmínka o požadavku na odhlučňovací stěnu byla z roku 2001, kdy občané sepsali petici. Od té doby se to řeší,“ řekl starosta Ostravy-Svinova Radim Smetana (ČSSD).

Poslední měření z loňského září ukázalo, že zákonem stanovené limity překročeny nebyly. Ke krátkodobému překročení povolené hladiny hluku ale občas dochází, a to i na jiných místech v Ostravě.  

Starosta Svinova tvrdí, že od té doby, co se v prosinci 2019 otevřel poslední úsek takzvané prodloužené Rudné, je situace ještě horší. Zástupci radnice se tak rozhodli, že požádají o nové měření. To by měli hygienici provést už na jaře. 

„My to měření nesmíme dělat samozřejmě z objektivních důvodů sami, abychom jakkoliv nebyli ve střetu zájmu nebo v podezření, že něco ovlivňujeme, nebo měříme nějakým způsobem, aby nám něco vyšlo. Zadáme to,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. 

S odhlučňováním Rudné by se mohlo začít už příští rok

Jen několik metrů od rušné silnice ve Svinově stojí rodinné domy a volné pozemky jsou podle starosty kvůli hluku neprodejné. Pomoci by mohly protihlukové stěny. „Měly by pokračovat směrem až na celý Svinov, čili odhlučnit celou svinovskou část,“ uvedl Smetana. 

Pokud jarní měření hluku prokáže, že jsou hodnoty nadlimitní, mohla by stavba protihlukových opatření začít už příští rok. „Jakmile změříme, že jsou překračovány zákonem přesně stanovené limity, tak okamžitě bez jakéhokoliv oddalování projektujeme a stavíme,“ ujistil mluvčí Rýdl.

Stavbu by podle redaktora ČT Tomáše Indreie mohli zbrzdit jen majitelé pozemků. Podle ŘSD ale kolem silnice vede ochranné pásmo a tedy nic jiného než protihlukové opatření tam stát nemůže. Výstavbu stěn podporuje i městská část Poruba, kterou hluk z dopravy podle jejích představitelů obtěžuje také.