Chystá se rozšíření modrých zón v Praze 2. V některých ulicích by zaparkovali jen rezidenti

V Šumavské, Kladské nebo třeba v oblasti pod Nuselským mostem by podle záměru Prahy 2 měli v budoucnu zaparkovat jen rezidenti. Radní městské části poslali návrh změn parkovací komisi hlavního města. Ta o nich rozhodne na zasedání 8. ledna. Nutnost rozšíření modré zóny podle mluvčí Prahy 2 Andrey Zoulové vychází z analýzy Technické správy komunikací (TSK). Ukázala, že obyvatelé některých částí Prahy 2 – například Vinohrad – často nemají kde zaparkovat.

Podle Zoulové TSK vyhodnotila statistiky z více než dvou desítek úseků. „Praha 2 navrhla odboru dopravy pražského magistrátu provedení změn v zónách placeného stání ve prospěch rezidentů,“ řekla Zoulová.

Některé z úseků by se tak podle návrhu měly změnit výhradně na zóny rezidentní. V jiných úsecích navrhuje Praha 2 upravit stávající režim a omezit dobu, po kterou budou moci parkovací místa návštěvníci využívat.

Do návštěvnických zón, které chce Praha 2 změnit tak, aby v nich mohli parkovat pouze obyvatelé, patří například ulice Šumavská. Konkrétně v úseku Slovenská–Moravská. Dále ulice Kladská, a to v úseku Korunní–Lužická nebo oblast pod Nuselským mostem v úseku Jaromírova–Oldřichova.

K úpravě režimu v zónách placeného stání pro návštěvníky by mělo dojít v ulici Myslíkova, Žitná nebo Na Moráni.

„Projednání návrhů není politickým rozhodnutím, ale rozhoduje o nich komise pro parkování složená z odborníků. Návrhy podané Prahou 2 projedná komise hned v lednu, městským částem se snažíme vycházet maximálně vstříc,“ říká náměstek primátora a pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Parkovací komise zasedne podle mluvčího pražského magistrátu Tadeáše Provazníka 8. ledna 2020.

Parkovací zóny se v Praze v moderní podobě objevily v roce 1996 v části Prahy 1. Zóny aktuálně platí v Praze 1 až 8, v Praze 13, 16 a 22. Letos se rozšířily v Praze 4, 5 a 6. Na Tři krále se poprvé objeví také v Praze 9.