Antimonopolní úřad zrušil Varnsdorfu pokutu za výběr radaru, zakázku prověří znovu

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zrušil pokutu 300 tisíc korun, kterou uložil Varnsdorfu za zadávání zakázky na systém měření rychlosti ve městě. Antimonopolní úřad ji na Rafajův pokyn projedná znovu. Zakázku vyšetřuje policie, starosta města Stanislav Horáček (ANO) je od pátku ve vazbě.

Za tendr na radary dal antimonopolní úřad Varnsdorfu tři pokuty v celkové výši 950 tisíc korun. Dvě z nich Rafaj zrušil už dříve kvůli souběhu přestupků. Všechny tři pokuty tedy musí úřad projednat znovu.

První dvě pokuty Varnsdorf dostal za to, že při výběru dodavatele nezvolil správný režim. Radnice nejprve zakázku zadala jako zakázku malého rozsahu, poté v jednacím řízení bez uveřejnění. Oboje bylo špatně.

Potřetí už sice město zvolilo správnou formu výběrového řízení, podle ÚOHS ale v podmínkách uvedlo nepřiměřené požadavky na kvalifikaci uchazečů. Právě za tuto chybu dostal Varnsdorf pokutu 300 tisíc korun. Podle Rafaje ale pracovníci antimonopolního úřadu tento postih dostatečně nezdůvodnili, musí ho proto projednat znovu.

Starostovi hrozí až 12 let vězení

V případu pronájmu radarů jsou obviněni čtyři lidé a jedna firma. Okresní soud v Děčíně v pátek uvalil vazbu na starostu Varnsdorfu Stanislava Horáčka (ANO), místostarosta Josef Hambálek (ANO) je stíhán na svobodě. Státní zástupce Jan Veselý se domnívá, že starosta by mohl působit na spoluobviněné, a věří, že už se tak stalo, podal tedy stížnost. Pokud ji soud vezme v potaz, může Horáček podle žalobce ve vazbě strávit až rok.

V případě nejpřísnější právní kvalifikace hrozí starostovi pět až 12 let vězení. „Jedná se o závažnou trestnou činnost související s vyhlášenou veřejnou zakázkou a s korupčním jednáním,“ upozornil Veselý. Horáček při příchodu k soudu prohlásil, že se cítí být nevinný.

Soud neshledal důvody k vazbě u místostarosty Hambálka ani u jednatele firmy Water Solar Technology Miloše Schuberta. Jméno čtvrtého obviněného policisté nezveřejnili.

Kauza se týká pronájmu radarů na měření rychlosti, které pro Varnsdorf provozuje právě firma Water Solar Technology. Společnost dostává odměnu za každé změřené překročení rychlosti. Taková praxe je přitom podle judikatury Nejvyššího správního soudu nelegální. Podle vedení severočeského města ale radnice protiprávně nejedná a smlouvy jsou v souladu se zákonem.