České Budějovice rozšířily modré zóny. Na Pražském předměstí už dojíždějící nezaparkují

UvR: Na Pražském předměstí v Českých Budějovicích vznikly modré zóny (zdroj: ČT24)

V Českých Budějovicích od pondělí platí nové parkovací zóny. Mají zajistit víc míst pro lidi s trvalým bydlištěm na Pražském předměstí, kde je situace kritická. Část obyvatel změnu uvítala, řidičům ale vadí vysoký počet nových dopravních značek.

České Budějovice rozšířily parkovací zóny po dvou letech od chvíle, kdy se modré linie objevily v oblasti Palackého náměstí. Nyní sahají od Pražské třídy až k řece Vltavě. Celkem má být v lokalitě zhruba tři tisíce míst pro rezidenty a abonenty. Ti tam za oprávnění parkovat ročně zaplatí 400 nebo 500 korun.

„V tuto chvíli mám informaci, že jsme vydali přibližně 2800 parkovacích oprávnění, což je zatím dostatečný počet,“ uvedl v pondělí náměstek primátora pro dopravu Viktor Lavička (ANO). O parkovací oprávnění mohli místní žádat do konce listopadu. 

Řidiči ale v pondělí tápali, zároveň se totiž na Pražském předměstí výrazně změnilo dopravní značení. Přibyly tam jednosměrky a nově tam platí pro řidiče přednost zprava.

Na změny teď upozorňuje tisíc nových značek a město vyzvalo policii, aby byla tolerantnější. „Mají od nás informaci, aby v prosinci spíše informovali, než aby tady proběhla represe,“ uvedl náměstek primátora.

Modré zóny v Českých Budějovicích
Zdroj: ČT24

Dojíždějící mohou auta nechat na dvou blízkých parkovištích, ale tam se platí

V ulicích Pražského předměstí nechávali dosud svá auta lidé, kteří do Českých Budějovic přijíždějí za prací. Teď mohou svoje vozy nechávat na největším budějovickém záchytném parkovišti v ulici Jírovcova. To má ale jen 440 stání a v pondělí dopoledne tam zůstávalo jen 30 volných míst. Za deset hodin stání se tam platí 20 korun. 

Parkovat mohou dojíždějící i Na Dlouhé louce, tam se ale od pondělí platí 40 korun za deset hodin parkování. Další parkovací dům chce město postavit do tří let.

Ani navýšení kapacity parkoviště v Jírovcové nezabránilo dalšímu problému: některá auta se z nové modré zóny v Průběžné ulici přesunula na bezplatné parkoviště u supermarketu. Denně totiž dojíždí do města až 18 tisíc lidí za prací nebo do školy.