Ředitel Fakultní nemocnice Brno Kraus rezignoval, končí i Vodák ve Vojenské nemocnici

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus rezignoval, na svou žádost končí k 30. listopadu. Potvrdil, že jedním z důvodů, proč se tak rozhodl, je to, že chce příští rok kandidovat do Senátu. Odchází také ředitel Vojenské nemocnice Brno Antonín Vodák, který po vlastním rozhodnutí skončí ve funkci v závěru letošního roku. V Brně už letos skončili či končí ředitelé šesti nemocnic. V případě Nemocnice Milosrdných bratří už byl vybrán nástupce, a to Pavel Piler.

V čele nemocnice byl Roman Kraus dvanáct let, v příštím roce by měl být kandidátem ODS do Senátu v brněnském volebním obvodu. V senátní kampani nechce podle svých slov zneužívat funkce ředitele.

Ministerstvo vypíše na místo nového ředitele výběrové řízení. Do doby, než najde Krausova nástupce, bude nemocnici řídit náměstkyně pro organizační, právní věci a personalistiku Alena Tobiášová. Fakultní nemocnice Brno má 6100 zaměstnanců a roční obrat zhruba osm miliard korun, uvedl její mluvčí Pavel Žára. 

Vodák končí ve Vojenské nemocnici Brno, šéfa mění už šestá nemocnice

Z funkce odchází také ředitel Vojenské nemocnice Brno Antonín Vodák, který po vlastním rozhodnutí skončí v závěru letošního roku. Ministerstvo obrany vypsalo na funkci výběrové řízení.

Vojenská nemocnice Brno má podle Vodáka asi pět set zaměstnanců a roční obrat kolem 500 milionů korun. Vodák se sám rozhodl skončit. „Nedal jsem souhlas k prodloužení služebního poměru. Chci se posunout někam dál. Jsem tam 12 let a přece jenom si myslím, že je potřeba předat štafetu,“ řekl. Roli údajně sehrála jiná pracovní nabídka, nic bližšího ale neuvedl.

Antonín Vodák
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Ministerstvo obrany, pod které brněnská vojenská nemocnice spadá, v úterý zveřejnilo oznámení o vyhlášení výběrového řízení. Zájemci mohou žádosti podávat do 11. listopadu. Mezi požadavky patří například vysokoškolské magisterské vzdělání ve skupině oborů lékařské vědy, hodnost plukovníka nebo také kurz pro vyšší důstojníky.

V Brně už letos skončili či končí ředitelé šesti nemocnic. Počátkem roku rezignoval dlouholetý ředitel Psychiatrické nemocnice Brno Marek Radimský, kterého nahradil Pavel Mošťák. V první půli roku oznámil konec ve funkci s ohledem na věk ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík, kterému je letos 65 let, krom toho je také senátorem (za ČSSD). Žaloudíka ve vedení ústavu nahradil onkolog Marek Svoboda.

Na vlastní žádost rezignoval i ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny Martin Pavlík, zařízení vedl do konce července. Poté nastoupil Vlastimil Vajdák, který dříve působil v managementech nemocnic v Uherském Hradišti a ve Zlíně. 

Novým ředitelem Nemocnice Milosrdných bratří se stal Pavel Piler

O novém vedení Nemocnice Milosrdných bratří rozhodli ve středu městští radní, v čele stane Pavel Piler. Dříve působil v Dětské nemocnici Brno, byl ředitelem výzkumného týmu v Mezinárodním centru klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně a působí jako vedoucí lékař v kardiovaskulárním a transplantačním centru. Ve funkci Piler nahrazuje Josefa Drbala, který skončil po devíti letech. Důvody rezignace nekomentoval.

„Ve výběrovém řízení jsme měli tři kandidáty. Všechny jsme vyhodnotili jako vhodné, ale pana doktora Pilera jak odborná komise, tak rada města vyhodnotila jako nejvhodnějšího kandidáta. Věřím, že nemocnice půjde správným směrem a bude se rozvíjet ve prospěch občanů města Brna,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS), která zároveň poděkovala Drbalovi za dlouholetou práci.

Nemocnice Milosrdných bratří patří Hospitálskému řádu sv. Jana z Boha, provozuje ji ale město. Nemocnice má kolem pěti set zaměstnanců, roční rozpočet je kolem půl miliardy korun.