Voda v Praze na Žižkově znovu teče. Havárie v noci postihla 52 tisíc lidí

Kvůli poruše vodovodního řadu netekla od středečního večera na území městských částí Praha 3 a Praha 10 v některých ulicích voda. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) začaly dodávky pitné vody obnovovat během noci. Havárie se dotkla 52 tisíc lidí, ve čtvrtek dopoledne už voda proudila do všech dotčených domácností. Havárie by měla být zcela opravena do odpoledních 15 hodin.

„Na křížení ulic Koněvova a V Jezerách došlo k vážné poruše vodovodního řadu. Přerušení dodávky vody se dotklo několika desítek tisíc obyvatel,“ uvedl starosta Jiří Ptáček (TOP 09) na Facebooku.

„Před chvílí jsem se bavil s montéry přímo na místě. Odhadují, že do půlnoci by mohl být problém vyřešen. Ráno byste měli mít již vodu s jistotou. Tak doufám, že se nepletou,“ oznámil starosta ve 23:00.

Voda přestala téct kolem středečních 20:00. „Byla přerušena dodávka vody pro oblast Žižkova, Jarova, část Strašnic, Malešic, Vršovic a Vinohrad. V současné době probíhá přepásmování postižené oblasti,“ informovaly PVK ve středu večer. Na postižená místa ještě večer přistavily cisterny, během noci potom začaly dodávky vody obnovovat.

Příčinou havárie bylo porušené potrubí u křížení ulic Koněvova a V Jezerách, kde praskl vodovodní řád o průměru 500 milimetrů, upřesnil mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Dodávky se podle něj do rána nepodařilo obnovit v části ulic Habrová a Malešická. 

Havárie by podle PVK měla být kompletně opravena do čtvrtečních 15 hodin. Do té doby mohou mít lidé kvůli přesměrování vody odjinud ve vodovodu snížený tlak.