S úklidem po výbuchu pomáhala v Lenoře stovka dobrovolníků

Zhruba stovka lidí přišla v sobotu dopoledne pomoci s úklidem po výbuchu, který ve čtvrtek poničil obytný dům v Lenoře na Prachaticku. Hotovo měli asi za dvě hodiny. Dělníci mezitím pokračují v opravách sousedních domů. Do některých by se mohli jejich obyvatelé vrátit v neděli, uvedl starosta obce Antonín Chrapan. Při výbuchu zemřel jeden člověk a dalších devět lidí utrpělo zranění. Dům je navíc po výbuchu poničen a musí být stržen, 19 lidí kvůli tomu muselo opustit své domovy. Policie věc vyšetřuje jako úmyslný trestný čin.

Výbuch sice poničil i okolní domy, ty však podle statika mohou zůstat stát. Tlaková vlna tam poničila zejména okna. „V bytovce číslo 33, to je ta nejvzdálenější, už je elektřina a voda. Ještě se zadělávají poslední okna a není topení. Vypadá to, že by tam od neděle mohli bydlet,“ řekl starosta.

Dům má šest bytů, stejně jako prostřední budova stojící v těsné blízkosti zničeného objektu. „V jeho polovině budou práce určitě alespoň na 14 dní. Lila se tam voda, aby požár nepřeskočil, zdi jsou mokré, bude to chtít větší opravy,“ doplnil Chrapan.

V sobotu přišli pomoci s úklidem místní dobrovolní hasiči i jejich kolegové z Vlachova Březí a vedle místních obyvatel pomáhali i lidé z Volar nebo ze Strážného. „Od 9:00 do 11:00 bylo všechno uklizené. Počítal jsem, že lidé budou ochotni pomoci, ale ne, že jich bude tolik. Jsem za to hrozně rád,“ řekl starosta na adresu dobrovolníků. 

  • Ve spolupráci s nadací Adra zřídila veřejnou sbírku přímo obec Lenora. Číslo účtu je 66888866/0300 s variabilním symbolem 577.
  • Veřejnou sbírku zřídil v sobotu také Jihočeský kraj. Lidé mohou přispět na účet číslo 370707070/0300.

O stržení domu zničeného výbuchem se podle něj postará obec ve spolupráci s Jihočeským krajem, majitelé bytů ho hradit nebudou. O obnově nemovitosti na stejném místě se prý neuvažuje. „Zatím máme představu, že rodiny půjdou někam do bytů. Koupí si byt nebo nějaký malý baráček. Na stejné místo zatím nikdo nechce,“ dodal Chrapan.

Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin. Zatím není jasné, kdo při tragédii zemřel. Přesnou identifikaci poskytne až pondělní pitva oběti.

Podle místních stojí za událostí jeden z obyvatel domu, který prý uvnitř rozmístil plynové lahve, polil je benzinem a zapálil. Mladá fronta DNES napsala, že možný pachatel Jaroslav F. byl podivín, který zažaloval své sousedy kvůli tomu, že při správě domu podvádějí. Soud se měl konat příští středu v Prachaticích. Hasiči i policisté stále případ vyšetřují.