Vyhořelou farmu Apolenka čeká další zima v provizoriu. Peníze od pojišťovny na opravy nestačí

Farmu Apolenka, kterou neznámý žhář téměř před rokem podpálil, čeká další zima v provizoriu. Na obnovu vyhořelých prostor totiž stále nemá peníze. Částku, kterou vedení farmy očekávalo od pojišťovny, nedostalo. Pojišťovna ale zdůrazňuje, že výše pojistného plnění vždy odpovídá sjednanému pojištění. Situací se nyní zabývají právníci.

Peníze na obnovu vyhořelé budovy Apolenka nemá ani téměř rok od tragédie. Podle jejího vedení dostala farma na pojistném plnění méně, než měla. „Pojišťovna uplatňuje vysokou míru podpojištění a její rozpočet na obnovu stavby se zásadně liší od reálných rozpočtů stavebních firem. Pojistné plnění ve výši stanovené pojišťovnou jsme již dostali,“ vysvětluje Diana Houdová, hlavní hipoložka farmy.

Česká pojišťovna je vázána mlčenlivostí, obecně ale vysvětluje, kdy k podpojištění dochází. „Lidé ve snaze platit nižší pojistné záměrně podhodnocují svůj majetek či z pojištění vypouštějí některá rizika a v případě pojistné události jsou nemile překvapeni výší pojistného plnění,“ reaguje mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Pojišťovna podle ní poskytuje veškerou odbornou podporu při sjednání smlouvy, včetně například doporučení pojistných částek. Výši pojistné částky si ale vždy nakonec rozhodne a stanoví pojistník. „Skutečně tak není vina pojišťovny, pokud si klient svůj majetek pojistí tak, že pojistná částka nereflektuje skutečnou hodnotu jeho majetku,“ dodává Buriánková.

Situaci nyní řeší Apolenka s právníky a podrobněji se vyjadřovat nechce. Farmu čeká už druhá zima v provizoriu. Zázemí nemají její zaměstnanci ani klienti. „Toto prozatím řešíme stavební buňkou, což s blížící se zimou není úplně příznivé,“ komentuje situaci Houdová.

Apolenka vyhořela minulý rok na konci listopadu. Požár napáchal škody přibližně za dva a půl milionu a byl založen úmyslně. Viníka se ale dopadnout nepodařilo. Činnost zařízení se díky pomoci dárců podařilo obnovit.