Kuberova éra pokračuje, doyen ODS se znovu stal primátorem Teplic

Teplice – Doyen občanské demokracie a mnohaletý senátor Jaroslav Kubera povede severočeské Teplice i v dalších čtyřech letech. Do primátorského křesla ho dnes zvolili tepličtí zastupitelé. Nenaplnil se tak záměr hnutí ANO a Volba Pro! Teplice kuberovskou éru po dvaceti letech ukončit. Takto by měla skončit v roce 2018, kdy Kubera znovu kandidovat nechce.

Kubera: Zvažuji kandidaturu do kraje (zdroj: ČT24)

Komunální volby v Teplicích vyhrála ODS, která získala osm zastupitelských mandátů. Druhá Volba Pro! Teplice má šest zastupitelů, třetí ANO 2011 čtyři křesla. V zastupitelstvu zasedli i tři zastupitelé za KSČM, stejný počet sociálních demokratů, dva má koalice Moje Teplice – TOP 09 a jednoho hnutí Pro sport a zdraví – Teplice. Na spolupráci se dohodli občanští a sociální demokraté s TOP 09.

Jednou z motivací, proč se Kubera postavil do čela kandidátky, byla situace v ODS. „Původně jsem už nechtěl kandidovat, ale samozřejmě mě mrzí stav ODS celorepublikově a toto je malá drobná pomůcka. To, že jsme v rudém Ústeckém kraji udrželi primátora, je pro Ódéesku velmi významný signál,“ prohlásil a dodal: „Je to důkaz, že když je člověk skromný a pokorný, tak se dá i s pravicovou politikou prorazit.“

V příštích komunálních volbách už o primátorské křeslo Kubera usilovat nebude, zvažuje ale kandidaturu v krajských volbách, aby občanským demokratům pomohl posílit v problematickém kraji.

Plány ANO a Volby Pro! Teplice nevyšly

V dnešní tajné volbě Kubera získal 14 hlasů, tedy o hlas více než má koalice. Kuberovi protikandidáti Jaromír Kohlíček (KSČM) a Jiří Řehák (Volba PRO! Teplice) získali tři, respektive deset hlasů. Klíčový hlas obdržela menšinová koalice od jediného zástupce Hnutí Pro sport a zdraví - Teplice Michala Kasala. K podpoře ho vedly především programové priority. S podporou koalice počítá i dál. „Znamená to bianco šek na celé volební období za předpokladu, že bude dodržováno to, co je v programových prioritách. Jestliže se od toho (koalice) odchýlí, tak nikoli,“ řekl Kasal.

Kuberovo setrvání na postu, který mu patří dvacet let, nebylo jisté kvůli podmínce, kterou si po volbách stanovily ANO a Volba Pro! Teplice – tedy hnutí, která ve volbách skončila na třetím, resp. druhém místě. Jejich vyjednavači byli ochotni jednat s ODS o koalici, vyžadovala však, aby strana nominovala na primátora někoho jiného než Kuberu. ČSSD a TOP 09 ovšem byly ochotné vstoupit do koalice s ODS bez ohledu na Kuberu.

Sedmašedesátiletý Jaroslav Kubera se řadí k nejdéle sloužícím starostům v zemi; ve službách teplické radnice je od roku 1990, kdy se stal tajemníkem zdejšího městského úřadu. V roce 1994 se poprvé postavil do čela města, tehdy ještě jako starosta. Od roku 2001, kdy se lázně staly statutárním městem, působí jako primátor. Nepřetržitě od roku 2000 zasedá v Senátu.

V řadách občanské demokracie působí od roku 1992, bývá řazen ke konzervativnímu křídlu strany. Díky svým bonmotům a sveřepému odmítání protikuřáckých norem patří k nejvýraznějším politikům ODS, někteří spolustraníci o něm například uvažovali i jako o možném kandidátovi na funkci prezidenta republiky, Kubera ale případnou kandidaturu odmítl.