Ve Znojmě rekonstruují nejstarší část Louckého kláštera. Vznikne v ní kulturní středisko a infocentrum

Nejstarší a nejmenší část Louckého kláštera ve Znojmě prochází rekonstrukcí. V budově známé jako stará škola vznikne kulturní středisko s infocentrem pro turisty. S opravami začal také první větší archeologický průzkum v areálu někdejšího kláštera premonstrátů. Odhalil valounkovou dlažbu i historické hroby.

Z pohřebiště řeholníků v křížové chodbě Louckého kláštera se stalo v průběhu let sousedství školy. Teď archeologové hroby vyzvedávají a nacházejí další vrstvy vytvořené dějinami. „Tady se nachází jediné dochované křídlo křížové chodby a podobně to kdysi vypadalo kolem dokola,“ popsal archeolog Pavel Staněk.

Na vzniku centra se podílí i rakouské instituce

Veřejnost do chodby dosud neměla přístup, ale v budoucnu si ji prohlédnou i návštěvníci. Nejstarší část kláštera bude sloužit jako společensko-vzdělávací centrum a na jeho vzniku se podílí i dvě rakouské instituce. V rámci projektu za 2,7 milionu eur projde přestavbou také sýpka v rakouském Retzu.

Ve Znojmě začala rekonstrukce staré školy na přelomu prázdnin a i uvnitř budovy jsou vidět etapy, kterými prošla. „Je tu vidět několik vrstev přestaveb. Vzledem k tomu, že tu bude návštěvnické centrum, chceme v něm nálezy prezentovat,“ popsal manažer projektu Centra obnovy společného kulturního dědictví Vratislav Zíka.

Hotovo by mělo být za dva roky

Na místě bývalých školních tříd v prvním patře vznikne velký společenský sál a dole turistické informační centrum. Stará škola stejně jako velká část kláštera byla také dosud nepřístupná.

„Samozřejmě turisty to zajímá, stejně jako místní. Takže jsme rádi, že díky tomu budeme moci otevřít další část kláštera veřejnosti,“ řekla mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková. První návštěvníci vejdou po původní valounové dlažbě do budovy zhruba za dva roky.

Vláda prohlásila Loucký klášter ve Znojmě v únoru 2017 národní kulturní památkou. Město si od toho slibuje, že na opravy získá více dotací. Areál vlastní město od roku 2010, zatím zde například vyměnilo okna. Klášter založil v roce 1190 znojemský kníže Konrád Ota, brzy se stal jedním z nejdůležitějších center duchovního a hospodářského života jihozápadní Moravy.