Vlaky se na opravenou trať u Mariánských Lázní vrátí ve čtvrtek večer

Na opravenou část tratě se vlaky vrátí ve čtvrtek večer (zdroj: ČT24)

Po opravené trati u Mariánských Lázní začnou vlaky jezdit ve čtvrtek kolem šesté hodiny večer. V místě ale bude dočasně snížená rychlost na 20 kilometrů v hodině. Trať poškodila na konci července nehoda nákladního vlaku. Od té doby vozí cestující mezi Mariánskými Lázněmi a Chodovou Planou náhradní autobusy.

„Trať je opravená a prošla potřebnými zkouškami. Po dobu konsolidace železničního svršku bude v tomto úseku snížena rychlost na 20 km/h,“ uvedla mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

V místě nehody, kde 28. července odpoledne vykolejil nákladní vlak vezoucí cisterny s práškovým vápencem, byla před nehodou rychlost stanovena na 30 kilometrů v hodině. Minulý týden ale prokázal rozbor rychloměru, že do problematického místa vjel vlak rychlostí 86 kilometrů za hodinu a že zřejmě teprve v té chvíli začínal brzdit.

V pořádku však zřejmě nebylo ani označení místa. Definitivní odpověď dá až zřejmě vyšetřovací zpráva, její zpracování zabere obvykle okolo devíti měsíců.

Při nehodě vykolejilo jedenáct vagonů, které poškodily trať i železniční trakci. Část z nich se sesunula na násep pod tratí. Hasiči s těžkou technikou několik dní nepřetržitě pracovali na tom, aby vagony z kolejí odstranili a mohly začít opravy trati. Nehoda poškodila asi 200 metrů kolejí a 300 metrů trakčního vedení a způsobila škodu za 20 milionů korun.

Hned po nehodě byl provoz mezi Mariánskými Lázněmi a Chodovou Planou zastaven a osobní vlaky vystřídala náhradní autobusová doprava.