Záchranná stanice pro zvířata v Jinonicích v novém. Praha už má vizualizace, stavět začne příští rok

Nová záchranná stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy už má konkrétní podobu. Podle vizualizací, které Česká televize získala, bude součástí stavby za 173 milionů korun veterinární ordinace, rehabilitační zařízení, ale i komplex voliér a vodní nádrž. Areál má využívat i dešťovou vodu. Praha požádá o stavební povolení a územní rozhodnutí na přelomu září a října. Stavět by se mělo začít v polovině příštího roku. ČT to potvrdil náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Podle projektu se do nového areálu pražské záchranné stanice vejde až osm set zvířat, stávající záchranná stanice má kapacitu čtyři sta až pět set zvířat. Provoz nové stanice by měl být také ekologičtější.

„Bude co nejvíce využívat dešťovou vodu a budovy budou vybavené zelenými střechami. Půjde o nejvytíženější záchrannou stanici v celé České republice,“ vysvětluje Petr Hlubuček.

Součástí nového areálu bude veterinární ordinace, jednotka intenzivní péče, rehabilitační zařízení, ohrady, voliéry i vodní nádrž. Dominantou má být léčebné zařízení pro labutě a vodní ptáky a odchovna veverek.

Jednotlivé komplexy voliér budou multifunkční, aby se v případě potřeby mohly přizpůsobit konkrétním potřebám přijatých živočichů. V areálu vzniknou také rehabilitační výběhy pro kopytníky a vodní výběh pro vydru a bobra, kteří se začínají objevovat v pražské přírodě.

Praha plánuje žádat o stavební povolení na nový areál na přelomu září a října. Stavba by pak měla začít v polovině příštího roku, hotová by měla být do dvou let.

Během stavby zůstane stávající stanice v provozu

Výstavbu nové záchranné stanice plánovalo hlavní město už delší dobu. Stávající stanice je ve špatném stavu a ani její kapacita nedostačuje. Zvířecím záchranářům jako ošetřovny zatím sloužily pouze obytné buňky.

„Technický stav stávající záchranné stanice je katastrofální a neposkytuje ani komfort, ani dostatečné zázemí pro práci našich ošetřovatelů. Proto se Praha rozhodla postavit nový areál, který bude odpovídat moderním standardům,“ dodal Hlubuček.

Nová stanice by měla vyjít na 173 milionů korun bez DPH a bude se stavět na etapy. „Výstavba je plánována s maximálním ohledem na živočichy, využíváno bude i detašované pracoviště záchranné stanice, zookoutek v Malé Chuchli,“ dodal náměstek primátora.