Komín Strakáč půjde k zemi. Úředníci povolili demolici známé dominanty Vítkovic

Český báňský úřad zamítl odvolání aktivistů a povolil demolici známého komína Strakáče v takzvané Aglomeraci v Ostravě. Podle odpůrců jde o jeden z nejvýznamnějších cihlových komínů v republice, který se nachází nedaleko známých Dolních Vítkovic. Podle společnosti Vítkovice je naopak kontaminovaný a nebezpečný.

Ostravská Aglomerace v těchto měsících prochází důkladnou sanací. Většina z celkových 42 objektů v bývalém průmyslovém areálu má zmizet, což se už podle původních plánů týkalo i 101 metrů vysokého cihlového komínu. Proti odstranění stavby se ale odvolal spolek Svatý Václav, podle kterého jde o stavbu významnou v celostátním měřítku. Báňský úřad ale odvolání aktivistů zamítl a dal tak zelenou demolici. 

„Český báňský úřad (ČBÚ) rozhodl o odvolání proti prvoinstančnímu rozhodnutí. Proti rozhodnutí ČBÚ se nelze odvolat, to znamená, že rozhodnutí nabylo právní moci,“ řekl mluvčí ČBÚ Bohuslav Machek. 

Komín položí 120 kilo trhaviny

„Jedná se o komín, který je mimořádně robustní, to znamená, že se k němu bude muset přistupovat s patřičnou pokorou, aby opravdu spadl,“ řekl střelmistr Zdeněk Šobíšek. K demolici bude potřeba zhruba 120 kilogramů trhaviny, kterou střelmistři umístí do 160 vrtů. 

Příprava samotného odstřelu bude na místě probíhat asi týden. Podle Šobíška je potřeba připravit podmínky bezpečného použití výbušnin, což znamená stanovení bezpečnostního okruhu. „Pokud se nám všechno podaří zařídit, a je to velmi složité i z hlediska omezení dopravy a podobně, tak by se to mohlo odehrát někdy v polovině srpna,“ řekla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková. 

S rozhodnutím jsem seznámen, my ho respektujeme. Můžu v tuto chvíli jenom říct, že je mi líto hodnotné industriální stavby.
Dominik Raška
spolek Svatý Václav

Chátrající areál nahradí lehký průmysl

Náklady na sanaci takzvané Aglomerace přijdou zhruba na 125 milionů korun a zaplatí je ministerstvo financí. Jde totiž o likvidaci starých ekologických zátěží.

„Pozemky v Aglomeraci jsou určeny pro lehký průmysl. Je to zhruba padesát hektarů pozemků s ideálním napojením na trať a na silnici. Budeme chtít, aby ten prostor byl ozeleněný, řekla Kijonková s tím, že v lokalitě by mohlo být vysazeno až čtyři a půl tisíce stromů.