Sanace ostravské Aglomerace vrcholí. O případném zbourání dominantního komínu rozhodnou úředníci

V takzvané ostravské Aglomeraci nedaleko Dolních Vítkovic vrcholí sanační práce, šedesátihektarový areál by měl být připraven pro další využití už začátkem příštího roku. Dominantou Aglomerace i nadále zůstává nejmohutnější cihlový komín v Česku, takzvaný strakáč, o jehož případném zbourání by měl do konce měsíce rozhodnout báňský úřad. Spolek Svatý Václav by chtěl známou stavbu zachránit.

Sanační práce v takzvané Aglomeraci vedle turisticky oblíbené Dolní oblasti provádí odborná firma i tři metry pod zemí. Likvidují se také nadzemní stavby, jako například takzvaný aglomerační most, který sloužil pro přepravu aglomerátu. Ten se využíval pro vysoké pece, kde se v minulosti míchala ruda s vápencem.

„Je to úžasná lokalita, my ji dokonce považujeme za jednu z nejdůležitějších a nejzajímavějších rozvojových oblastí nejenom v Ostravě, ale v celém regionu. Předpokládáme, že se tady vybuduje lehký průmysl,“ řekl generální ředitel společnosti Vítkovice, a.s., Rodan Broskevič. 

Známá lokalita přišla v uplynulých měsících o spoustu budov, zmizet má většina z celkových 42 objektů. Náklady na sanaci přijdou na zhruba 150 milionů korun a platí je ministerstvo financí, protože jde o likvidaci starých ekologických zátěží.

„Ozdoba“ areálu zatím zůstává

Dominantou ostravské Aglomerace zatím stále zůstává obdivovaný i kritizovaný 101 metrů vysoký komín, který je českým unikátem. Jde o nejmohutnější cihlový komín v zemi. I ten měl být zbourán, proti odstranění stavby se ale odvolal spolek Svatý Václav. 

Dominanta ostravské Aglomerace – komín „Strakáč“
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

„Odborníci řekli, že komín je vlastně velice významný v celostátním měřítku a patří do stovky nejvýznamnějších cihlových komínů v České republice. V té stovce se nacházejí dva komíny v Ostravě, kromě strakáče je to ještě komín cihlový v areálu dolu Alexandr,“ řekl předseda občanského spolku Svatý Václav Dominik Raška. 

Český báňský úřad předpokládá, že o odvolání proti bourání komínu by mohl rozhodnout do konce července. „To zdržení z důvodu obstrukcí spolku Svatý Václav je přibližně půl roku, což je nepříjemné i pro financující subjekt, kterým je ministerstvo financí,“ uvedl Broskevič. 

Bývalý průmyslový areál čeká nové využití. Podle redaktorky ČT Pavly Daňkové by tam v budoucnu mohly najít práci stovky lidí. Spolek Svatý Václav však viděl budoucnost jinak, například z komínu by se podle něj měla stát památka a mohla by v něm fungovat například kavárna nebo vyhlídka. 

Areál je součástí Dolních Vítkovic, které jsou jedním z nejčastěji navštěvovaných míst v Česku. Oblíbenější jsou už jenom pražské turistické cíle – Pražský hrad, petřínská rozhledna a zoo. V areálu Dolních Vítkovic se konají velké hudební festivaly jako Colours of Ostrava nebo Beats for Love.