Přerov bourá problémovou ubytovnu Chemik. Zmizí do konce roku

Demolice bývalé sociální ubytovny Chemik na Velkých Novosadech v Přerově by měla stát 18,9 milionu korun bez DPH. Částku nabídla firma, která vyhrála výběrové řízení. Osmipatrovou budovu by měla postupně rozebrat do konce roku. Přerov dostal od ministerstva pro místní rozvoj na celou akci potřebnou desetimilionovou dotaci, kterou byla demolice podmíněna.

Do výběrového řízení na demolici dříve problémové ubytovny v Přerově se přihlásily tři firmy. „Vyhrála společnost, která nabídla cenu 18,949 milionu korun bez DPH. Původně na prohlídku přišla ještě jedna firma, která ale nakonec nabídku nepodala. Výběrové řízení proběhlo v úterý, nyní úředníci připravují smlouvu,“ řekla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová (ANO).

Přerovská radnice už dříve získala od ministerstva na zbourání objektu Chemik dotaci v maximální výši, kterou musí využít do konce roku. Součástí projektu je i povinná revitalizace území a zateplení vedlejší budovy. „Na místo bude navezena zemina a území bude zatravněno, bližší plány zatím nemáme,“ doplnila Mazochová.

Ubytovna je propojena se sousedním panelákem, bourat se musí opatrně

Demolice Chemiku bude nákladná a bude probíhat postupně, rozsáhlý objekt je totiž spojený se sousedním panelovým domem. „Půjde o postupné rozebírání devíti nadzemních podlaží, sklepní prostory zůstanou a budou zasypány po vrstvách,“ řekla náměstkyně s tím, že veškerý materiál firma odveze na skládky. 

Budovu vlastní město a o jejim zbourání zastupitelé rozhodli už na podzim 2017. Poslední nájemníci sociální ubytovnu, kterou víc než čtyři roky provozovala soukromá firma, opustili loni na konci ledna.

Demolici objektu zastupitelé schválili právě proto, aby v Přerově nevznikal prostor pro obchodování s chudobou. Ze stejného důvodu město před dvěma lety koupilo od Armády ČR za desítky milionů hotelový dům Strojař v centru Přerova. I v tomto případě hrozilo, že by panelový dům mohla koupit společnost pro ubytovací byznys. Využití pro Strojař zatím radnice nemá.