Poslední dům v bohumínské problémové lokalitě se mění v hromadu cihel. Vzniknou tam stavební parcely

Poslední fáze demolice v Bohumíně. Namísto chátrajících domů mají být parcely pro rodinné domky (zdroj: ČT24)

Dělníci v Bohumíně demolují poslední z chátrajících cihlových domů v dříve problematické čtvrti v ulici Petra Cingra. Lokalitu chce město do dvou let proměnit na parcely určené pro stavbu rodinných domů. V budoucnu by tam mohlo vzniknout až 39 nových staveb. Demolice posledního objektu bude stát zhruba milion korun.

„S realizací stavebních parcel začneme už příští rok, kdy se pustíme do výstavby dešťové kanalizace. Spolu s ní musí vzniknout i retenční nádrž a čerpací stanice. Budoucí stavební pozemky tak odvodníme. Pak je rozparcelujeme a zasíťujeme,“ řekl starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Nové stavební pozemky pro stavbu rodinných domů by mohly být k dispozici už za dva roky. Jejich rozloha bude maximálně tisíc metrů čtverečních. Mezi budoucími domy by měl vzniknout i park, který novou zástavbu propojí se stávající.  

„Až bude vše připraveno, nabídneme pozemky k prodeji v licitaci podobně jako v městské části Záblatí ve Slunečné či Sokolské ulici. O tento druh bydlení je mezi lidmi stále větší zájem. Proto usilovně hledáme a pracujeme na přípravě dalších lokalit v Bohumíně, které by byly pro výstavbu rodinných domků vhodné,“ doplnil starosta.

Oprava? Příliš drahé, tvrdí město

V bývalé dělnické kolonii stálo původně sedm domů z červených neomítaných cihel, které jsou typické právě pro Bohumín.  Byla v nich asi stovka bytů čtvrté kategorie. Na demolici město přistoupilo hlavně proto, že přestavba objektu by byla příliš drahá. Bourání domů v ulici Petra Cingra začalo už v roce 2010.

Mluvčí radnice Lucie Balcarová řekla, že proměně problémových lokalit se město věnuje už třináct let. Volné městské byty v takových místech neobsazuje a čeká na to, až se dům vyprázdní, poté ho nechá zdemolovat. 

Od roku 2006 město v pěti problémových lokalitách odstranilo už osmnáct vybydlených domů a tři zrekonstruovalo. Teď k nim přibude poslední devatenáctý.
Lucie Balcarová
mluvčí bohumínské radnice

Před rokem a půl radnice v Bohumíně vyhlásila bezdoplatkové zóny, ve kterých úřady práce už nemohou novým žadatelům vyplácet doplatky na bydlení. Podle redaktorky ČT Lucie Botorové jejich počet díky tomu klesl z necelých devadesáti na patnáct.