Nemocnice v Královéhradeckém kraji zůstávají samostatné, zastupitelé odložili sloučení o půl roku

Sloučení nemocnic se odkládá (zdroj: ČT24)

Zda budou nemocnice v Královéhradeckém kraji sloučeny do jednoho subjektu, rozhodne zastupitelstvo až v prosinci. Sloučením se sice měli zastupitelé zabývat na červnové schůzi, rozhodli však o půlročním odkladu. Koalice se totiž neshodla a náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09) slíbil, že návrh přepracuje.

Nemocnice v Náchodě, Trutnově, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem sice Královéhradecký kraj vlastní prostřednictvím svého Zdravotnického holdingu, formálně ale zůstávají samostatné – každá má formu akciové společnosti. Podle návrhu, který měli zastupitelé schvalovat, by měly nemocnice nově fungovat jako odštěpné závody Zdravotnického holdingu.

Kraj očekává, že sloučené nemocnice budou mít výrazně silnější vyjednávací pozici ve vztahu ke zdravotním pojišťovnám a že se zlepší jejich hospodaření. Koalice, ve které jsou ČSSD, ODS, KDU-ČSL spolu s nezávislými, TOP 09, STAN a Východočeši, se ale na změně neshoduje. Náměstek pro zdravotnictví je přesvědčen, že půlroční odklad, který zastupitelé schválili, pomůže.

Nemocnice hospodařily se ztrátou

„Jsou tam věci, které potřebují ještě nějaký čas na vysvětlení,“ řekl Aleš Cabicar. Debata o sloučení se podle něj povede hlavně na úrovni jednotlivých nemocnic. Uvedl, že zkušenosti z jiných krajů ukazují, že sloučení nemocnic do jednoho celku je jednou z mála variant, jak dosáhnout efektivnějšího fungování nemocnic.

Odklad doporučil i zdravotní výbor zastupitelstva. „Na materiálu je třeba dál pracovat,“ řekla předsedkyně výboru a bývalá ředitelka jičínské nemocnice Dana Kracíková (STAN). Podle ní nejsou vyčísleny náklady spojené s fúzí a chybí jí i analýza, jak by budoucí spojená organizace ekonomicky a provozně fungovala.

Zastupitel a trutnovský starosta Ivan Adamec (ODS) odklad konečné debaty o sloučení nemocnic uvítal, jde podle něj o vítězství racionálního pohledu na věc. Uvedl, že k projektu sloučení by měla mít alespoň částečně pozitivní vztah i opozice, aby po příštích volbách nehrozila demontáž nově přijatého systému.

Loni nemocnice v Královéhradeckém kraji hospodařily se souhrnnou ztrátou 32 milionů korun, kraj jim přitom rozdal 236 milionů korun. Celkové výnosy nemocnic loni vzrostly o 10,5 procenta na 2,92 miliardy korun. 

O sloučení svých nemocnic se Královéhradecký kraj pokusil již v roce 2008. Záměr tehdy zastupitelé vzali na vědomí, ale naplněn nebyl. V Královéhradeckém kraji funguje kromě krajem řízených nemocnic státní Fakultní nemocnice v Hradci Králové. V regionu je také soukromá nemocnice ve Vrchlabí na Trutnovsku a další soukromá zařízení.