Trůn Milosti. V Brně na Petrově je k vidění dosud neznámý obraz Alfonse Muchy

V kryptě brněnské katedrály na Petrově si může veřejnost poprvé prohlédnout obraz Alfonse Muchy Trůn milosti. Dílo je součástí výstavy Dokonalá jednota – Zobrazování Nejsvětější Trojice ve výtvarném umění. Kromě díla slavného malíře se představují i další unikáty, mimo jiné obraz Nejsvětější Trojice se třemi tvářemi z počátku 17. století.

Alfons Mucha namaloval Trůn Milosti v roce 1880 pravděpodobně pro farnost v Ivančicích, odkud pocházel. Bylo to dva roky po tom, co ho nevzali na pražskou Akademii výtvarných umění pro nedostatek talentu a on dostal práci jako malíř divadelních kulis a opon.

„Na obraze je vidět zjednodušené malování, jaké se používá právě při malování kulis. Je tedy patrné, že v té době byl Mucha ovlivněn tím, co dělal,“ řekl ředitel Diecézního muzea Martin Motyčka. 

Pracovníci brněnské diecéze objevili obraz v ivančické farnosti. „Obraz byl zaprášený a bylo potřeba ho vyčistit. Při tom čištění se objevila ta drobná signatura, která je šedou barvou, takže ji ten prach kompletně zakrýval,“ popsal ředitel muzea.

Zakázaný výjev

Diecézní muzeum obraz vystavuje spolu s dalšími výtvarnými díly, která zobrazují Nejsvětější trojici. A kromě Muchy ukazuje i další unikát, Boha jako postavu se třemi tvářemi. Takové vyobrazení papež v roce 1628 zakázal, protože se v té době začal podobně zobrazovat ďábel.

„Zákaz zašel dokonce tak daleko, že ta díla měla být zničena, proto teď stojíme před takovým velkým unikátem. Jedná se o obraz, který byl zřejmě namalován na počátku 17. století, tedy těsně před tím zákazem,“ vysvětlil Martin Motyčka.

Zájemcům nabízí výstava taky tematický výlet po kostelích a kaplích brněnské diecéze, které jsou zasvěcené právě Nejsvětější Trojici.