Řeka v centru Ostravy dostane vyhlídkovou plošinu, ekologové se ale dalším zásahům vzpírají

V centru Ostravy začíná další fáze úprav okolí řeky Ostravice (zdroj: ČT24)

V centru Ostravy začaly další úpravy okolí řeky Ostravice, během kterých u řeky vznikne nová vyhlídka a stupňovité schodiště. Město tak nepřímo navazuje na projekt „humanizace řeky“, který měl k jejímu břehu v centru Ostravy přilákat více lidí. Už teď si okolí Ostravice obyvatelé města vybírají pro pořádání pikniků nebo k procházkám, ekologové ale další úpravy koryta kritizují.

Do srpna by měla být dokončena rekonstrukce ploch v okolí pomníku Miloše Sýkory a jejich bezbariérové napojení na pěší komunikace a cyklostezku. Součástí úprav řeky je i vybudování vyhlídkové plošiny a stupňovité terasy se schodištěm. Momentálně má řeka Ostravice v této lokalitě podobu skoro stejnou, jako by tomu bylo v přírodě. 

Ochránci přírody tvrdí, že razantní zásahy v okolí řeky nejsou vhodné a budou mít negativní vliv na život živočichů. „Jsou tam krásné úseky řeky jako štěrkové lavice zarostlé vegetací, je tam plno obojživelníků, jsou tam plazi i malé rybičky, které se mohou vyvíjet,“ upozornil ekolog z Ostravské univerzity Bohumír Lojkásek.  

Vizualizace úprav okolí řeky Ostravice v Ostravě
Zdroj: Magistrát města Ostravy

Město Ostrava rozdělilo úpravu řeky v centru do čtyř etap. Už na přelomu let 2017 a 2018 se magistrát zaměřil hlavně na výsadbu zeleně za zhruba 750 tisíc korun. Loni na jaře a na podzim město upravovalo břeh řeky na straně Slezské Ostravy, kde vykácelo suché stromy. Nahradila je stovka listnatých a více než padesát jehličnatých stromů. Práce přišly na osm a půl milionu korun. 

Dělníci už opravili také mostní pilíř za více než tři miliony korun a v místě přibyly nové piknikové sety, lavičky, odpadkové koše, ale i lehátka nebo workoutové hřiště za další dva miliony korun. Třetí etapa, která zahrnuje vznik vyhlídky i stupňovité terasy, přijde na zhruba třináct a půl milionu.  

Snažíme se okolí upravovat tak, abychom ho co nejvíce přiblížili lidem. Řeka je navštěvovaná, lidé u ní tráví čas, opalují se, pořádají pikniky. V tomto smyslu bychom rádi dělali úpravy na levém i pravém břehu řeky.
Kateřina Šebestová
náměstkyně primátora Ostravy

Nové molo i další terasa

Úpravy okolí řeky Ostravice v centru města budou pokračovat i v následujících letech. Město má v plánu zrekonstruovat vodácké molo za zhruba dva miliony korun. Pokračovat budou i úpravy pěších a cyklistických tras podél řeky, které budou stát více než padesát milionů. 

„Příští rok na jaře budeme pokračovat rekonstrukcí moravského břehu, kde počítáme s vybudováním další visuté terasy, navýšením nábřežní zdi, oddělením cyklostezky od chodníčku pro pěší a s celkovou úpravou povrchů a komunikací v lokalitě,“ řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO). 

Kompletně by měly být úpravy okolí řeky Ostravice dokončeny příští rok na podzim. Náklady na všechny čtyři etapy jsou necelých 83 milionů korun. Už v minulosti se podél řeky prováděly i další úpravy, a to například v okolí soudu či v Komenského sadech.