Pelikáni pro anglickou panovnici. Pražská zoo je do královského parku posílá už potřetí

Pražská zoologická zahrada posílá do Londýna tři pelikány bílé. Žít budou u jezírka v královském parku St. James's, který je na dohled od Buckinghamského paláce. Praha takto nepřímo pelikány věnuje britské královně Alžbětě II. už potřetí. Trojice letos odchovaných pelikánů by měla dorazit na místo ve čtvrtek kolem 23:00, uvedla mluvčí Zoo Praha Lenka Pastorčáková.

Čtyři pelikány odeslala pražská zoo do Londýna v roce 1995, další tři v roce 2013. Letos získá královský park samce jménem Sun a Moon a samici Star. Přestože jde o pelikány bílé, do Londýna míří ještě s šedivým až tmavým opeřením, které je typické pro mladé jedince. Časem ale získají své obvyklé světlé zbarvení.

Ptáky veze po silnici dodávka vypravená parkem St. James's. Jede se přes Německo, Nizozemsko, Belgii a Francii. Přímo do Velké Británie se pak dostanou Eurotunelem. „Přejme Moon, Sun a Star šťastnou cestu a spokojený život v St. James's Parku,“ napsal šéf pražské zoo Miroslav Bobek v komentáři pro MF Dnes.

Z Prahy putují pelikáni do Londýna už potřetí (zdroj: ČT24)

Pelikáni patří k jezírku v parku St. James's už několik století. První z nich věnoval králi Karlu II. Stuartovi ruský velvyslanec v roce 1664. Bobek poznamenal, že v tradici zřejmě pokračoval Sovětský svaz i za studené války.

My spolupracujeme se spoustou i nesmírně prestižních institucí, ale tohle je přeci jenom výjimečné. Když můžeme říci, že to jsou pelikáni pro královnu.
Miroslav Bobek
Ředitel pražské zahrady

Pražská zoo chová pelikány bílé od roku 1933. V roce 1990 se podařil první umělý odchov, o sedm let později přišla na svět první mláďata z přirozeného odchovu. Letos v únoru se vylíhli čtyři pelikáni. Tito ptáci hnízdící u sladkých vod se běžně dožívají věku 25 až 30 let. Zoo v Troji chová také pelikány skvrnozobé a pelikány kadeřavé.