Vydatné deště v Olomouci zavřely obrazárnu Muzea umění. Zaměstnanci odstraňují vlhkost

Muzeum umění v Olomouci muselo tento týden zavřít část jedné ze svých největších expozic nazvanou Století relativity, která se nachází v Obrazárně. Důvodem je vlhkost, jež se v místnostech objevila po současných vydatných deštích. Výstavní prostory jsou uzavřené do odvolání, exponáty podle vedení muzea poškozeny nejsou.

„Obrazárnu jsme museli uzavřít z technických důvodů, a to kvůli problémům s deštěm, objevila se tam vlhkost. Má to zřejmě souvislost se současným počasím, nyní se to snažíme odstranit,“ řekl mluvčí Muzea umění v Olomouci Tomáš Kasal.

Část expozice je uzavřena od úterka, přístupná zůstává první část mapující umění z první poloviny 20. století, která se nachází v podkroví muzea v Mansardě. Podle Kasala se zatím nedá odhadnout, kdy budou problémy s vlhkostí vyřešeny.

Obrazy jsou v pořádku

Vystavená cenná díla naštěstí poničena nebyla a problémy se nedotkly ani dalších výstav muzea. Přístupné zůstávají výstavy Václava Ciglera, maďarské akční umění i výstava mapující dílo Miroslava Šnajdra staršího.

Expozice Století relativity, která je vlajkovou lodí Muzea moderního umění, je po obnově otevřena od března tohoto roku a představuje to nejlepší z českého moderního výtvarného umění 20. století. Vystaveny jsou obrazy, plastiky a kresby – některé úplně poprvé. Loni expozici navštívilo 52 tisíc lidí. 

Problémů po prudkých deštích v regionu přibývá

Silné deště na Moravě způsobily problémy i na jiných místech. Voda v úterý zaplavila například ulici Dolní novosadská v Olomouci a obyvatelé zhruba dvaceti obcí nedaleko Teplic nad Bečvou na Přerovsku musí převařovat pitnou vodu ze skupinového vodovodu Záhoří. Zdroje vody v okolí řeky Bečvy mohou být znečištěné.