Kraj stopl příjem žádostí o kotlíkové dotace. Podle hejtmana byl zájem enormní

Moravskoslezský kraj ukončil příjem žádostí o dotace na výměnu starých neekologických kotlů. O finanční příspěvek už totiž požádalo deset tisíc zájemců, což byl stanovený strop. Za necelých deset dnů tak lidé zažádali odhadem o 1,234 miliardy korun. Kraj teď sice rozděluje „jen“ 500 milionů, další půl miliardu má ale přislíbenou.

Žádosti začal Moravskoslezský kraj přijímat 13. května a připraveno měl celkem půl miliardy korun. Nachystané peníze sice lidé vyčerpali za necelou minutu, ale kraj i přesto žádosti nadále přijímal, aby měl dostatečnou zásobu zájemců. Stanovený limit deseti tisíc žadatelů se naplnil ve středu. 

Obyvatelé Moravskoslezského kraje, kteří nestihli podat žádost na krajském úřadě, však ještě mají šanci. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dříve oznámil, že region by mohl pro zájemce získat na výměnu kotlů dalších zhruba půl miliardy korun, což vedení kraje vítá.  

Jsem velmi rád, že se potvrdil náš odhad a zájem o výměnu kotlů je opět v našem regionu enormní. Půl miliarda, kterou jsme měli k dispozici, zmizela během necelé minuty hned první den. Vystačí na přibližně tři a půl tisíce žádostí. Je jasné, že je nutné alokaci výrazně navýšit.
Ivo Vondrák
hejtman Moravskoslezského kraje

Jeden žadatel může získat dotaci skoro 130 tisíc

Pokud Moravskoslezský kraj dostane dalších pět set milionů korun, mohl by mezi žadatele rozdělit celkem miliardu. Ani to však zřejmě nepokryje zájem všech žadatelů v regionu. „Tyto prostředky by nám vláda měla přiklepnout velmi brzy. Navýšení bude projednávat už v červnu tohoto roku a já pevně věřím, že to pro občany našeho kraje a pro naše životní prostředí dopadne dobře,“ řekla náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová (ANO).

Příspěvek pro jednoho žadatele je až 127 500 korun. Peníze mohou majitelé starých zařízení použít na nákup plynového kondenzačního kotle, tepelného čerpadla nebo kotle na biomasu, které splňují  nejvyšší emisní třídu. Ti, kteří by chtěli topit uhlím, peníze  nedostanou.  

Moravskoslezský kraj byl první, který spustil příjem žádostí ve třetí vlně kotlíkových dotací v Česku. Odhaduje se, že spousta zájemců by mohla výměnu kotle stihnout ještě před zahájením další topné sezony před letošní zimou.

Počátkem června se začne s příjmem žádostí ve Středočeském a Olomouckém kraji. Letošní novinkou jsou bezúročné půjčky od Státního fondu životního prostředí, které lidé mohou získat prostřednictvím měst a obcí.