V Česku roste počet zabitých ptáků. Traviči útočí i na kriticky ohroženého orla mořského

Události ČT: Otrávení ptáci (zdroj: ČT24)

Zabitých ptáků v Česku přibývá, od začátku roku do konce dubna evidují ornitologové už 45 případů. Za celý loňský rok jich přitom napočítali 54. Jedná se hlavně o dravce včetně kriticky ohroženého orla mořského. Jak upozorňuje Česká společnost ornitologická, pytláci nejčastěji ptáky tráví pomocí nástrah s jedem karbofuranem, třebaže je v Česku i v Evropské unii už déle než 10 let zakázaný.

Případy zabitých ptáků ornitologové evidují napříč celou republikou. „Na Uherskohradišťsku jsme na jedné lokalitě vypátrali celkem deset nálezů s podezřením na otravu,“ upozorňuje psovodka České společnosti ornitologické Klára Hlubocká, která v terénu pátrá se svými dvěma psy po otrávených nástrahách a jejich obětech.

Kvůli otrávené návnadě mohou zahynout navíc i jiné druhy zvířat, v tomto případě tak kromě luňáků červených a káňat lesních zemřela například i lasička. Otravu teď prošetřuje policie.

Policie se současně zabývá i případem otravy tří orlů mořských na Jihlavsku. Uhynulého dospělého jedince a dvě mláďata našli lidé v polovině dubna, podle ornitologů se právě kriticky ohrožený orel mořský objevuje mezi otrávenými ptáky stále častěji. Největší dravec žijící v Česku v přírodě nemá přirozeného nepřítele, kromě člověka.

Psi Sam a Victory jsou speciálně vycvičeni nález ptáka pouze oznámit a nedotýkat se ho, aby jim nehrozila otrava.
Zdroj: ČSO/Klára Hlubocká

Nervový jed, který způsobí udušení

„Od začátku ledna do konce dubna se bilance mrtvých orlů mořských vyšplhala na dvanáct. U devíti z nich už analýza prokázala otravu karbofuranem, jehož držení je v celé Evropské unii zakázané už od roku 2008,“ upozorňuje Klára Hlubocká.

Viníka se podle ředitele České společnosti ornitologické zatím nepodařilo ani v jednom z případů dopadnout. „Je to zřejmě někdo, komu vadí dravci v přírodě. Můžou to být někteří myslivci, rybáři, chovatelé holubů, těžko říct, dokud někoho konkrétního neusvědčíme,“ dodal Vermouzek.

Pesticid karbofuran, který se dříve používal v zemědělství, je extrémně silný nervový jed. Způsobí ochrnutí dýchacího svalstva a zvířata se udusí, smrtelně nebezpečný je i lidem. Za jeho držení nebo použití k zabíjení dravců hrozí pachateli až osm let vězení.

Ne vždy ovšem může za smrt ptáků karbofuran. Minulý týden zahynula na Vysočině dvě mláďata orla mořského, když někdo pokácel strom i s hnízdem. „Mladí orli mořští se zabili pádem z výšky. Agentura ochrany přírody a krajiny už podala trestní oznámení na neznámého pachatele,“ dodává Hlubocká.

obrázek
Zdroj: ČT24

Česká společnost ornitologická se věnuje potírání ptačí kriminality od roku 2000. Za tu dobu už ornitologové zaregistrovali stovky otrav a dalších jiných způsobů zabíjení ptáků. Psí jednotka ČSO přitom navštěvuje preventivně důležitá místa výskytu dravců, případně místa, na kterých dřív k otravám došlo. Zároveň spolupracuje i s policií.